Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Od neděle se mění jízdní řády. Na řadu míst začne jezdit víc vlaků i autobusů

Od neděle 10. prosince začnou platit v rámci tradiční celostátní změny nové jízdní řády. Celá řada úprav čeká i na cestující v Libereckém kraji, a to jak na železnici, tak i v linkové autobusové dopravě.

Největší změnou na železnici bude posílení dopravy na Liberecku. Mezi Libercem a Frýdlantem budou v pracovní dny nově jezdit dva páry spojů, jeden ráno a druhý odpoledne, z toho odpolední povede až do Nového Města pod Smrkem. Na trati mezi Libercem, Hrádkem nad Nisou a Varnsdorfem dojde k rozšíření počtu spojů mezi Varnsdorfem a Hrádkem nad Nisou a dále do Liberce zamíří zdvojené soupravy.

Na těchto tratích dlouhodobě sledujeme nárůst počtu cestujících. Nejen z řad studentů, ale i pracujících, a proto jsme se rozhodli kapacitu dopravy posílit,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro LK).

Další novinkou je zavedení nočních vlaků s odjezdem ve 23:30 z Liberce do Jablonce nad Nisou a Desné, České Lípy, Turnova a Semil, Frýdlantu a Hrádku nad Nisou. Nové spoje budou v provozu vždy od neděle do čtvrtka, a doplní tak již existující nabídku spojů s rozjezdem v 0:35. Ve výsledku tak spojení ve zmíněných relacích bude každou noc.

V rámci linkové dopravy pak mezi nejvýznamnější změny patří úprava jízdních řádů na Jilemnicku, kde dochází k optimalizaci v relaci Jilemnice – Horka u Staré Paky – Dvůr Králové nad Labem. Nově bude v provozu 7 párů spojů, místo současných dvou, které budou navazovat ve Dvoře Králové na spoje do/z Hradce Králové, převážně pak na linku IREDO 410. Linka bude v provozu v pracovní dny a bude v úseku Jilemnice – Horka u Staré Paky v prokladu s linkou 405 ze Špindlerova Mlýna přes Jilemnici a Jičín do Prahy. Tato linka bude navazovat v Jilemnici na vlakovou linku L9 do/z Jablonce nad Jizerou. Také dojde na této lince k zavedení nového páru spojů o víkendu, který doplní nabídku do uceleného 2hodinového intervalu.

Začne jezdit více autobusů mezi Libercem a Jabloncem

Od 10. prosince dojde i k avizovanému posílení dopravy mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou na lince 141, kde v ranní špičce bude vložen nový pár spojů s příjezdem na půl osmou do Liberce, k posílení však dojde i o hodinu později. V odpoledních hodinách pak bude 15minutový interval prodloužen do období od 13:05 až 16:35. Část spojů bude pokračovat až do centra Jablonce na Autobusové nádraží.

Aktivně sledujeme využití spojů na linkách, které provozuje Liberecký kraj, a tak jsme na zvýšenou poptávku mezi Libercem a Jabloncem reagovali částečně již v průběhu října. Od prosince jsme však přidali v rámci komplexnějších změn další spoje,“ vysvětluje Otto Pospíšil, jednatel KORID LK (Koordinátor veřejné dopravy).

Posila z Jablonce do Prahy i na školních linkách

Posílení spojů připravuje kraj také v neděli na lince mezi Jabloncem nad Nisou a Prahou, kde budou zavedeny dva spoje v období nejsilnější týdenní dojížďky do Prahy s odjezdy ve 12:50 a 16:50. Tyto spoje zajistí ČSAD Liberec na nové lince 190.

V rámci kraje jsou připraveny i nové školní posilové spoje, například v ranních hodinách do školy v Jestřebí na Českolipsku či odpolední spojení z jabloneckého Kokonína do Maršovic a Skuhrova. Dopravu nejen dětí do školy pak usnadní i zavedení dopravy do Nových Hodkovic, kde vybudovalo město novou zastávku.

Nové možnosti spojení se dočkají také cestující mezi Mimoní přes Ralsko do Mnichova Hradiště. Na lince 427 přibydou v pracovní dny dva páry spojů, na lince 727 pak dojde k prodloužení jednoho páru spojů linky z Dolní Krupé do Kuřívod a zpět, kde bude možné přestoupit na spoj do Mimoně.

Na lince 400 mezi Prahou a Varnsdorfem dojde k rozšíření nabídky o víkendech do 2hodinového intervalu dle požadavků Ústeckého kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drbna

Štítky změny jízdních řádů, posily, KORID LK, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od neděle se mění jízdní řády. Na řadu míst začne jezdit víc vlaků i autobusů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.