Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce tramvajové trati do Jablonce se do konce roku nestihne. Stavbu ovlivnilo počasí

Tramvaje se na trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí až v průběhu příštího roku. Původně mělo být hotovo už v červnu, tři opravované úseky už jsou hotové, jeden se ale nestihl, podle dopravního podniku (DPMLJ) i kvůli počasí, kdy velmi brzy napadl sníh a mrzlo.

„Z důvodu klimatických podmínek nemohla být dokončena poslední etapa rekonstrukce tramvajové trati v ulici u Šamotky,“ potvrdil za DPMLJ Tomáš Krebs.

Tři úseky už jsou přitom podle něj hotové, poslední úsek ale přináší problémy vlastně od počátku. „Problematické výkupy nemovitostí ovlivnily stavební řízení a následně i činnosti související s přeložkou vedení nízkého napětí. Plánované termíny navazujících stavebních objektů, jako jsou např. opěrné zdi, kabelovody atd. se tak opakovaně posouvaly,“ vysvětlil.

Poslední komplikaci pak přineslo počasí, když zima přišla nezvykle brzy. „Nástup deštivého období, spad sněhu a teplota pod bodem mrazu pak společně ovlivnily technologické podmínky stavebních prací na daném úseku,“ dodal s tím, že do konce roku už se rekonstrukci dokončit nepovede.

Nadále tak budou v rekonstruovaném úseku jezdit náhradní autobusy. „Práce budou pokračovat s ohledem na klimatické podmínky tak, aby bezpečný provoz tramvají do Jablonce nad Nisou mohl být zahájen v co nejbližším možném termínu,“ uzavřel Krebs s tím, že konkrétní datum ještě stanoveno není.

Rekonstrukce trati vyjde na zhruba 900 milionů korun. Dokončení se několikrát posouvalo, nejprve mělo být hotovo v červnu, poté v září, naposledy se mluvilo o tom, že do Vánoc. Nyní datum jasné není. Trať mezi oběma městy se stavěla v padesátých letech minulého století a kompletní rekonstrukce nikdy neproběhla. „Úpravy v sedmdesátých letech, to nebyla rekonstrukce, ale pouze výměna kolejí, troleje a přidělaly se dvě troleje,“ řekl již dříve provozně technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička s tím, že stav trati už nebyl nejlepší. „Trať už byla v hledáčku drážní inspekce,“ doplnil.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky tramvaj, jablonec, rekonstrukce, liberec, dopravní podnik, dpmlj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřich Ženíšek

Tak snad se už brzy dočkáme na plynulé tramvajové dpojení mezi našimi statutárními městy.

Pátek, 15. prosince 2023, 19:46Odpovědět

Lukáš Pokorný

900 milionů?? Docela cena za to, že to tam teď v pohodě zvládají tři autobusy!!!

Středa, 13. prosince 2023, 21:53Odpovědět

Jan Strapina

Jo soudruzi,větru dešti neporučíte!!!!!!!!

Úterý, 12. prosince 2023, 15:34Odpovědět

Rekonstrukce tramvajové trati do Jablonce se do konce roku nestihne. Stavbu ovlivnilo počasí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.