Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Budou děti tuto zimu opět v ohrožení?

PR článek

I když přichází ve městech obleva a bez péřové bundy či kabátu už z domu vyrazí málokdo. Na teplotní komfort dbáme ještě více u našich dětí. Ne každý rodič si však uvědomí, že právě teplé zimní oblečení může v případě krizové situace v autě představovat riziko.

Dětské zádržné systémy, autosedačky, jsou z valné většiny jednoduché na ovládání. Je však potřeba číst návod konkrétní sedačky a dodržovat několik bezpečnostních zásad, které platí napříč všemi druhy sedaček. Jedním zásadním pravidlem je, že bezpečnostní pásy musí v každém případě těsně přiléhat k tělu dítěte – jen tak je totiž schopný plnit svou funkci.

Dodržování zásad je nutné bez ohledu na roční období. V zimě ho však komplikují hřejivé vrstvy oblečení, zejména pak péřové bundy a huňaté kombinézy. Rozdíl mezi dítětem v bundě a pásem může být až 10 cm. Pokud v tuto chvíli dojde k autonehodě nebo k jakékoliv jiné situaci, která vyžaduje náhlé brždění, narůstá riziko vyklouznutí z pásů či autosedačky.

Pomohou vrstvy i obrácená bunda

Princip vrstvení se doporučuje nejen při sportu a turistice, ale i na zimních cestách autem. Ideální je vsadit na vícero tenkých vrstev, které kolem dětského tělíčka nevytváří vzduchovou bariéru. Ideální a krásně hřejivé jsou například funkční materiály nebo merino kousky, které udrží dítě přes zimu v teple, v létě bude odvádět vlhkost.

Pokud i přes dostatek tenkých vrstev dítě drkotá zuby, nezoufejte. Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti doporučuje praktický a jednoduchý trik. „Sundejte dítěti bundu, připoutejte jej v autosedačce a pak mu bundu nasaďte obráceně – tedy ruce zasuňte do rukávů a zádovou část bundy nechte jako dečku vpředu. Jakmile se vozidlo vytopí, takto nasazenou bundu můžete snadno sundat.“ Pokud si chcete situaci ještě usnadnit, na trhu je k dispozici široká škála fusaků a dětských dek, které jsou navrženy speciálně pro použití s autosedačkou. Například fusaky CYBEX Snogga využijete pro cestování ve vajíčku i v kočárku.

Pravidlo platí i pro dospělé

Pravidlo oblékání platí ostatně i pro dospělé. Bez příliš teplého oblečení se bude za volantem cítit lépe řidič i ostatní spolujezdci. „Zimní bunda značně omezuje v pohybu. Pás přes hladký povrch bundy může sklouznout a neudrží tělo tam, kde by měl. Nejlépe funguje, když ho máme na svém těle,“ říká Jan Polák. Pod pásem by neměly být umístěny žádné pevné nebo ostré předměty jako propisky, klíče, zapalovače apod.

S dětmi je potřeba mluvit a vysvětlovat jim pravidla bezpečného chování v dopravním provozu. Ve školách i rodinách s tím pomáhá projekt Markétina dopravní výchova, který je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a podporován řadou partnerů jako Platforma VIZE 0, z.ú., Liberecký kraj, ŠKODA AUTO a.s., Skupina Sev.En nebo CYBEX. Veškeré výstupy jsou k dispozici na portálu www.dopravnivychova.cz.

Ohodnoť článek

Štítky tým silniční bezpečnosti, besip, autosedačky, zima, bundy

Budou děti tuto zimu opět v ohrožení?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.