Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vlaky by znovu mohly jezdit až do Zhořelce. Zatím pojedou do Zawidówa

Liberecký kraj by rád znovu obnovil vlakové spojení mezi Libercem a Zhořelcem. Zatím budou vlaky zajíždět alespoň do Černous a poté jednu stanici do polského Zawidówa. Jde o první krok, jak propojit celý region od Prahy až do Berlína.

„Obnovení přeshraničního železničního spojení z Liberce do Polska přes přechod Černousy–Zawidów je pro Liberecký kraj prvním strategickým krokem i ke zlepšení nejdůležitějšího spojení regionu s Prahou. Mezinárodní přesah celého projektu nejen v osobní, ale především v nákladní dopravě k tomu jen dopomůže,“ uvedl Jan Sviták (Starostové pro LK), statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy.

V budoucnu by tak mělo vzniknout moderní propojení od Prahy přes Mladou Boleslav do Liberce, poté na železniční uzel ve Zhořelci a dále na Berlín. „Pro území severně od Prahy představuje Zhořelec ve veřejné dopravě pomyslnou bránu do světa. Jedná se o křižovatku evropských železničních koridorů, odkud jezdí vlaky do Drážďan, Berlína, Vratislavi i Jelení hory, na důležitá letiště i dále do Evropy,“ doplnil Pavel Blažek ze společnosti KORID LK, která veřejnou dopravu v Libereckém kraji koordinuje.

Do té doby ale budou vlaky jezdit zatím jen do Zawidówa, což ocení především turisté mířící k Berzdorfer See. „Postupně tam vzniká rozsáhlé rekreační zázemí na místě zatopeného lomu. Zároveň toto vlakové spojení zlepší dostupnost Frýdlantského výběžku a Jizerských hor pro turisty z Německa a Polska,“ dodal Blažek.

Vlaky mezi Libercem a Zawidówem jezdily od roku 1875, provoz byl přerušen po druhé světové válce. Nyní se dá do polského města vlakem dostat jedině s přestupem v Žitavě.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vlak, liberec, liberecký kraj, zhořelec, zawidow, české dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlaky by znovu mohly jezdit až do Zhořelce. Zatím pojedou do Zawidówa  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.