Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce mostu na silnici I/9 v České Lípě zkomplikuje dopravu

V České Lípě začaly práce na rekonstrukci mostu na silnici I/9, od středy 6. března tam motoristé musí počítat s dopravním omezením. Kvůli stavbě bude na silnici snížena rychlost, dopravu na mostě budou kyvadlově řídit semafory.

Kamiony nad 40 tun musí po objízdných trasách přes Srní a Zákupy, uvedla dnes v tiskové zprávě liberecká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Kamila Zahálková. Dopravní omezení bude na mostě do konce letošního roku.

Rekonstrukce mostu na hlavním tahu se podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Kňákal Brožové dotkne i cestujících, kteří využívají městskou hromadnou dopravu. „Obyvatele, kteří jezdí linkou 206 na zastávku U Kapličky ve směru na sídliště Lada jsme informovali o přesunu zastávky do Poříční ulice," doplnila mluvčí.

Silnice I/9 od Nového Boru na Prahu patří k nevytíženějším komunikacím v České Lípě. Denně po ní projede kolem 15.000 aut, motoristé se tam musí připravit na kolony. Dílčí rekonstrukce mostu je podle informací ŘSD z roku 2006, teď ale potřebuje zásadní obnovu. „První část opravy proběhla v roce 2022 a jednalo se o rekonstrukci systému odvodnění mostu a výstavbu dvou retenčních nádrží včetně odlučovačů lehkých kapalin," doplnila Zahálková.

Teď čeká 726 metrů dlouhou estakádu zásadní rekonstrukce. „Most z roku 1987 je ve velmi špatném stavu a běžná údržba nestačí. Na objektu byl proveden rozsáhlý a podrobný diagnostický průzkum, který zjistil vážné a chronické závady statického i provozního charakteru významně snižující životnost mostu. Potvrdila to i hlavní prohlídka mostu. Zhotovitelem stavby za více než 297 milionů korun bez DPH jsou společnosti Edikt a IDS – Inženýrské dopravní stavby Olomouc," uvedla mluvčí ŘSD.

Motoristy čekají letos v České Lípě i další komplikace. V dubnu začne rekonstrukce mostu v Děčínské ulici, která je součástí krajské silnice druhé třídy 262. „Rekonstrukce přijde na 57 milionů korun, než začnou samotné práce, musí dodavatel postavit provizorní most," řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Dočasný most umožní průjezd osobních aut, autobusů a nákladní dopravy do 3,5 tuny ve směru od Děčína do centra města, v opačném směru budou auta úsek objíždět městem. Kamiony budou muset Českou Lípu objet přes Zahrádky, Stvolínky, Kravaře a Horní Polici.

ŘSD zahájí také další etapu stavby obchvatu České Lípy, který v budoucnu odvede tranzitní dopravu mimo zástavbu. První, 1,5 kilometru dlouhý úsek z Dubice do Dolní Libchavy přijde bez DPH na 544 milionů korun. Navázat by měla ještě druhá etapa dlouhá přes deset kilometrů z Dolní Libchavy do Nového Boru, kde se náklady odhadují na 1,8 miliardy korun. Stavět se ale bude na okraji města a dopravy v České Lípě by se to mělo dotknout minimálně.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, automobilová, stavby, silnice, ŘSD, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K L

Co fotka? Obrázek? Výstřižek mapy? Bylo by to moc?

Pondělí, 4. března 2024, 09:22Odpovědět

Rekonstrukce mostu na silnici I/9 v České Lípě zkomplikuje dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.