Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oprava mostu přes Jizeru v Semilech začne o dva měsíce později. Do koryta se nesmí kvůli chráněné rybě

Původně měla začít rekonstrukce mostu přes Jizeru v Semilech už v pondělí 25. března, nakonec se ale oddálí o více než dva měsíce. Z rozhodnutí krajských úředníků se totiž od 1. března do 30. června nesmí vstupovat do koryta Jizery kvůli chráněně rybě vrance. Díky mimořádnému zkrácení termínu stavba nakonec začne 1. června.

„Situace mě velice mrzí, ovšem jedná se o rozhodnutí krajských úředníků, které musíme respektovat. Je to stav, který nemůžeme ovlivnit. Stavbu budeme nyní monitorovat a od 1. června 2024 zhotovitelská firma EUROVIA CS, a.s. začne konečně stavět tak, aby most byl letos dokončen,“ uvedl statutární náměstek pro resort dopravy Jan Sviták (Starostové pro LK).

V Jizeře v Semilech žije vranka obecná a tamní lokalita je významná v evropském rozsahu. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) ale mohli úřednici reagovat jinak. „Všechny nutné práce na mostě v zimě prostě neprovedete a větší část vhodného času zase omezuje krajské rozhodnutí. Respektuji stanovisko o ochraně, ovšem myslím si, že se dotčené orgány státní správy ani nezabývaly zohledněním a posouzením veřejného zájmu dané stavby,“ řekl.

Kraj má na opravu mostu vyčleněno přes 80 milionů korun. Soutěž přitom musel už jednou zrušit a vyhlásit znovu. V té první totiž všechny nabídky překročily maximální cenu. „Most nyní nesplňuje parametry pro pěší, obtížně se tam například vyhýbají lidé. Projekt tedy přinese kromě vybudování zcela nového mostu také rozšíření chodníků, a to až na čtyři metry. Navíc budou od vozovky oddělené zábradlím,“ dodal Sviták.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook/Lena Mlejnková

Štítky jizera, most, liberecký kraj, eurovia, vranka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava mostu přes Jizeru v Semilech začne o dva měsíce později. Do koryta se nesmí kvůli chráněné rybě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.