Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Radar pod Ještědem už měří. Jen během dvou týdnů zkušebního provozu překročilo rychlost 3300 řidičů

Radar v ulici Dubice v Liberci nedaleko lyžařského areálu je od prvního dubna v ostrém provozu. A zřejmě bude minimálně v počátku hodně vytížený, jen během čtrnáctidenního zkušebního provozu v druhé polovině března zde totiž překročilo rychlost 3300 řidičů. Radar je první radar v Liberci napojený na nový software, který bude řidiče automaticky o pokutách informovat.

„Je vidět, že místo je zvoleno správně. Dochází tam k porušování pravidel. Doufáme, že si řidiči dají pozor,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Od prvního dubna už je radar v ostrém provozu a řidičům by tak měly začít chodit pokuty. Kvůli tomu si Liberec pořídil softwarový systém za zhruba dva miliony, který bude pokuty automaticky vyřizovat.

„Software je plně automatizovaný, vyřizuje vše včetně dopisů o přestupku i komunikaci s poštou i kontrolu zaplacení pokuty. Zjednoduší nám to agendu pro další přestupky, které se dříve musely vyřizovat ručně,“ dodal primátor.

Primárním cílem ale podle něj není výběr pokut, byť jen radar v Dubici stojí asi 67 tisíc korun měsíčně. „Chceme zvětšit bezpečnost. Je tam přechod do ulice Puškinova, kde přechází i děti,“ vysvětlil.

A radary chce umístit i na dalších asi deset míst ve městě, která navrhla městská policie. „Úseková měření Puškinova a Lukášovská, okamžitou rychlost Hejnická a Švermova, tam bychom mohli začít už letos. Poté v blízkosti škol, například Husova, Dobiášova, Vrchlického a další. O tom jsme ještě nediskutovali,“ uvedl Zámečník.

Město pak chce systém využít i pro obce patřící pod ORP, tedy Obec s rozšířenou působností Liberec. „Čtrnáct obcí to v minulosti chtělo, budeme řešit podrobnosti, jsme připraveni vést agendu s tím spojenou,“ dodal.

Radary chce podle primátora instalovat v Liberci i Ředitelství silnic a dálnic. „Plánují v tomhle roce zahájit výstavbu radarů na několika úsecích na průtahu I/ 35 a potom následně nám to předat do provozu," dodal Zámečník.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky radar, liberec, dubice, ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Cidrych

Město vymyslelo nový výběr financí ,kde na širokém ,rovném úseku dalo účelově rychlost 50 km .Ano tam by měla být rychlost 70 km ,ale to by město nevybralo finance. Je daleko více nebezpečných ,nepřehledných úseků ,ale zde nejde o bezpečnost ale aby město naplnilo pokladnu .

Středa, 24. dubna 2024, 07:47Odpovědět

Pavel Brandner

Souhlasím s předchozími příspěvky, silnice je přehledná, široká, zvýšení na 70km/h relevantní. V Liberci jsou mnohem nebezpečnější místa, kde by se mohlo měřit, ale měřit se nikdy nebude. Udržet se pod 50 na silnici s celkem svižným klesáním i se zařazeným kvaltem znamená být stále na brzdě a dole u Magny mít už brzdy natavený :-) . No nevím. Stav silnic v Liberci je tristní. Silnice rozmlácené, samý výtluk, neudržované, neodborně opravované, hrůza. Jen si třeba projeďte Americkou. Plynulost provozu díky špatně načasovaným uzavírkám, hrůza. Ale priorita jsou radary. Bezva.

Středa, 10. dubna 2024, 15:18Odpovědět

K L

Místo radaru tam měla být 70.

Pátek, 5. dubna 2024, 06:44Odpovědět

Stanislav Dušátko

Přehledná široká ulice s chodníky s minimem výjezdů od domů....ty radary tam nejsou pro bezpečnost, ale pro prachy. Proč nejsou v Puškince, kde chodník není vůbec, je úzká a jezdí tam jako hovada? Tam by to mělo smysl...

Pátek, 5. dubna 2024, 06:40Odpovědět

Radar pod Ještědem už měří. Jen během dvou týdnů zkušebního provozu překročilo rychlost 3300 řidičů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.