Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

K jízdence čtvrt hodinu na kole zdarma. Kraj chce víc podpořit sdílení

Pět milionů korun na podporu sdílených kol ve městech letos připravil Liberecký kraj. Zatím možnost podpory využil Jablonec nad Nisou, dotaci získá také město Liberec. Kraj chce sdílená kola dotovat i v dalších letech i třeba rozšířením nabídky v rámci mobilní aplikace pro cestování Idolka.

Podpořili jsme sdílená kola zatím v Jablonci, který se přihlásil. S městem Liberec to nyní řešíme, žádost o podporu podá a my ještě vyhlásíme jedno kolo. Ukázalo se, že zájem o sdílená kola je mezi lidmi obecně veliký, a tak městu vyjdeme vstříc,“ řekl krajský náměstek pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro LK).

Žádná jiná města zatím o dotaci neprojevila zájem, i přesto chce v podpoře sdílených kol kraj pokračovat. „V Liberci a Jablonci, tím že jde o velká města, to smysl má. Myslím si, že i přesto, že žádají jen dvě největší města, tak to má efekt. Předpokládám, že je jen otázkou času, kdy se připojí další města,“ míní Sviták.

Kraj nyní připravuje i rozšíření nabídky v této oblasti a chce propojit sdílená kola s aplikací Idolka a veřejnou dopravou.  „V rámci toho, kdy by si koupil cestující jízdenku, měl by patnáct minut půjčení sdíleného kola zdarma,“ přiblížil Sviták.

Peníze z dotačního programu využívají města například na zřízení stanovišť. V Jablonci jich za získané peníze postaví celkem třicet pět a místa na nich bude pro sto dvacet sdílených kol.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky sdílená kola, podpora, veřejná doprava, Liberec, Jablonec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K jízdence čtvrt hodinu na kole zdarma. Kraj chce víc podpořit sdílení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.