Počasí dnes21 °C, zítra26 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Cyklisté mohou vyjet na další úsek cyklostezky sv. Zdislavy. Vede Bílým Kostelem

Milovníci cyklistiky se mohou brzy vydat po nově dokončeném úseku budované cyklotrasy sv. Zdislavy. Najdou ho v Bílém Kostele nad Nisou, vede na Rozkoš a je dlouhý 1,212 metrů. Až bude cyklostezka sv. Zdislavy dokončená celá, spojí Bílý Kostel s Novým Borem.

Jsem moc rád, že se dokončil další úsek cyklostezky sv. Zdislavy. První etapa prací začala již v roce 2017, přičemž na přípravě se pracuje již od roku 2012. Zhruba 38 kilometrů dlouhá trasa má propojit Nový Bor s Bílým Kostelem nad Nisou na Liberecku. Hlavním cílem projektu je odvést cyklisty z frekventované silnice I/13 a I/9 mezi Libercem a Děčínem,“ uvedl Jan Sviták (Starostové pro LK), statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy.  

Nový úsek přišel na 15,1 milionu korun a 85% uznatelných nákladů bylo uhrazeno ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Projektovou dokumentaci zajišťovalo sdružení obcí Cyklostezka sv. Zdislavy společně s krajem. Cyklostezka bude otevřena se získáním rozhodnutí o předčasném užívání od příslušného stavebního úřadu. Cyklisté by se po novém povrchu mohli oficiálně poprvé projet nejpozději na začátku letních prázdnin.

Z vybudované cyklostezky mám velkou radost. Obec Bílý Kostel nad Nisou se díky tomu stala významnou lokalitou z pohledu cyklodopravy v celém Libereckém kraji. Dochází k propojení dvou významných cyklostezek tohoto regionu – cyklostezky sv. Zdislavy a cyklostezky Odra–Nisa. Došlo také k bezpečnému propojení Liberecka a Českolipska,“ doplnil starosta Bílého Kostela nad Nisou Jiří Formánek (Sdružení občanů BKnN).

Nyní dokončená cyklostezka je jihozápadně od obce Bílý Kostel nad Nisou podél silnice I/13. Navazuje na bývalou silnici I. třídy ze sousedních Rynoltic. Stezka pokračuje obloukem po pozemku po bývalé silnici I. třídy, který je nyní zemědělsky obhospodařovaný, a u vodoteče se přimyká k silnici I/13, podél které vede až do Bílého Kostela, kde se napojuje na tamní komunikaci.

S nápadem na vybudování cyklotrasy přišel před lety doktor Pavel Landa a dokázal pro projekt nadchnout dobrovolníky, starosty dotčených obcí i další. Na samém počátku byla myšlenka využití bývalého kolejiště zrušené železniční trati mezi Svorem, Cvikovem, Kunraticemi a Jablonným v Podještědí. Inspirace se hledala u podobných cyklotras, které jsou třeba v Rakousku ebo na jižní Moravě.

Chceme také přispět ke zvýšení bezpečnosti a rozvoji cyklodopravy podél silnice I/13, kde již v minulosti došlo k vážným střetům cyklistů s dopravními prostředky, a bohužel došlo i k několika úmrtím. Kolem Jablonného jsou i krásné cyklotrasy směřované do přeshraničního Saska, a proto bychom návštěvníkům Lužických a Žitavských hor rádi nabídli další alternativní trasy, a to především pro rodiny s dětmi,“ doplnil Jiří Rýdl (SK Podještědští Pardálové), starosta města Jablonné v Podještědí a také předseda zájmového sdružení právnických osob Cyklostezka sv. Zdislavy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky cyklostezka, sv. Zdislava, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklisté mohou vyjet na další úsek cyklostezky sv. Zdislavy. Vede Bílým Kostelem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.