Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Řidiči tramvají se sešli v Liberci. Ve městě proběhl po deseti letech další sraz Fořtů

Přes padesát členů má profesní skupina tramvajáků z celého Česka s názvem Fořt. A ti se sešli v Liberci v rámci pravidelných srazů. Prohlédli si třeba tramvajovou vozovnu, Technické muzeum a projeli si i zmodernizovanou tramvajovou trať mezi Libercem a Jabloncem.

„Je skvělé, že tramvajáci z České republiky a Slovenska drží při sobě a pravidelně se setkávají. Rádi jsme pomohli s organizací programu,“ konstatoval Martin Hettner, dopravní ředitel DPMLJ.

Padesátka řidičů tramvají během nabitého víkendu stihla prohlídku zázemí libereckého dopravního podniku, viděla vozovnu tramvají i dispečink a projela si tramvajovou trať mezi Libercem a Jabloncem, která prošla náročnou rekonstrukcí.

Nápad na propojení řidičů tramvají vznikl už v roce 2012, kdy pražský řidič tramvaje a novinář Zbyněk Štíbr na facebooku založil stránku pro tramvajáky Fořt, tedy Facebooková Organizace Řidičů Tramvají. Ta má dnes skoro tisíc členů.

Po roce od jejího založení pak proběhl první sraz, tehdy v Jeseníkách, v roce 2014 pak na druhý slet Fořti zamířili do Liberce. „Paradoxem situace bylo, že slet tehdy zařizovali tramvajáci z Ostravy. Tramvajáci z dopravního podniku z Liberce se připojili právě až na tomto setkání,“ doplnila mluvčí libereckého dopravního podniku Martina Poršová.

Organizace Fořt sic funguje nezávisle na dopravních podnicích, ty je ale v mnohých městech významně podporují. „Profesní skupina tramvajáků z celé České republiky má více než 50 členů. Společně navštívili všechny tramvajové provozy v republice a zavítali také do Bratislavy,“ dodala Petra Vaňková, řidička tramvaje, organizátorka srazu v Liberci. 

Po deseti letech se pak do Liberci Fořti opět vrátili a stihli třeba i návštěvu Technického muzea nebo liberecké radnice a přilehlého podzemí. „Jsme taková super parta,“ říkají o sobě sami Fořti.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fořt

Štítky fořt, tramvaje, tramvajáci, liberec, sraz, dpmlj, dopravní podnik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Igráček Hejrupáček

...a to se chlubíš nebo jak? Studoval jsi asi málo, když napíšeš systémi :-))

Středa, 5. června 2024, 19:58Odpovědět

Jindřich Ženíšek

Od doby kdy jsem asi začal chápat dění v mém okolí jsem se stal obdivovatelem tramvají a tento velký zájem narostl před mnoha lety při studiu na Vysoké škole dopravní v Žilině.Tramvaj je městotvorný prvek a jak jsem se mohl přesvědčit návštěvou různých měst,města s tramvajovými kolejemi mají,jak se říká, duši.V řadě evropských měst,ale v těch za louží,která svůj tramvajový provoz v minulosti nelogicky zrušila,se budují opět tramvajové systémi.Tak věřme, že i v Liberci se dočkáme tolik potřebné trati do Rochlice a tento projekt nzůstane pouze v oblasti předvolebních slibů.❤️

Pátek, 31. května 2024, 07:35Odpovědět

Řidiči tramvají se sešli v Liberci. Ve městě proběhl po deseti letech další sraz Fořtů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.