Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Na jízdenky IDOL můžete od července jezdit nově i na Jičínsko

Jízdenky systému IDOL, který platí v Libereckém kraji, budou od 1. července platit až do Jičína. Naopak jízdní doklady královéhradeckého systému IREDO budou platit pro cesty do Turnova či Semil. Oba kraje se dohodly na spolupráci, což usnadní nejen prázdninové cestování.

Rozšíření možnosti cestování do Královéhradeckého kraje navazuje na spolupráci z roku 2013. nyní už mohu s doklady IDOL cestovat lidé třeba z Vrchlabím či Jilemnicí do Horek u Staré Paky. Dále mezi Turnovem a Jičínskem došlo k prodloužení platnosti IDOL do Libuně v průběhu letošního roku. Nově s platností od 1. července se však územní platnost IDOL rozšíří do Jičína, a to ze směru od Turnova, Lomnice nad Popelkou a od Jilemnice, přes Novou Paku.

Obyvatelé oblastí Českého ráje, Semilska, Jilemnicka, Jičínska či Vrchlabí pro své nejen volnočasové, ale zejména pracovní nebo školní cestování pravidelně využívají mezikrajské linky, které již dnes širokou nabídkou spojení upozaďuje hranice obou krajů. Rozvojem tarifní spolupráce cestujícím ještě více přiblížíme výhody integrované dopravy,“ uvedl Jan Sviták (Starostové pro LK), statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy. „Cestující tak mohou využít například časové nebo síťové jízdenky IDOL nebo IREDO i přes hranice kraje, a tím ušetřit při pravidelném dojíždění nemalou část finančních prostředků,“ dodal.

Kvůli provázání obou tarifů muselo dojít k úpravám odbavovacích zařízení. „Oba tarify mají samozřejmě své odchylky z hlediska cenotvorby, ale svoje technické principy si přenášejí na území sousedního kraje prakticky beze změny,“ vysvětlil Otto Pospíšil, jednatel KORID LK. Cestující, kteří jsou zvyklí používat Opuscard+, mobilní aplikaci Idolka nebo třeba platební kartu, se tak odbaví stejným způsobem v rámci celé územní platnosti IDOL. Cílem přesahů však je umožnit cestování mezi kraji, nikoliv si vzájemně konkurovat, proto například nebude možné zakoupit jízdenku IDOL pro relaci na území Královéhradeckého kraje a naopak.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky jízdné, rozšíření, IDOL, Jičín, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jízdenky IDOL můžete od července jezdit nově i na Jičínsko  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.