Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Dopravu na průtahu v Liberci zkomplikují další práce, ŘSD chystá obnovu tunelu

Dopravu na rušném průtahu Libercem zkomplikují další práce, Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) připravuje rekonstrukci tunelu. Projektanti náklady odhadli bez DPH téměř na 169 milionů korun, ŘSD teď hledá dodavatele. Lhůta pro nabídky končí 16. července. Na průtahu nejde o jedinou stavbu, v plánu je také rekonstrukce přemostění nad Švermovou ulicí za tunelem ve směru na Děčín.

Liberecký tunel dlouhý 280 metrů se skládá ze dvou tubusů a dokončený byl v roce 1993. Je součástí průtahu I/35 krajským městem, který je nejzatíženější silnicí v Libereckém kraji. Denně po něm podle posledního sčítání projede více než 51 tisíc automobilů. Práce v tunelu začaly už loni rekonstrukcí kanalizace, jejíž poškození odhalily kamerové zkoušky. Opravu za bezmála 27 milionů korun dělal dodavatel bezvýkopovou metodou, i tak provoz omezil.

I samotný tunel ale potřebuje celkovou rekonstrukci, ukázal to diagnostický průzkum Kloknerova ústavu ČVUT. Obnovit je třeba asfaltové vozovky, protipožární sanaci stěn a stropů, izolace portálových částí, vyměnit je nutné římsy a zábradlí a také svodidla. Dodavatel musí podle zadání zmodernizovat elektrické rozvody, osvětlení, dopravní a řídicí systém. Tunel dostane odlučovač ropných látek, datové rozvody a kamerový systém. Pokud vše dobře půjde, mohly by podle ŘSD práce začít už letos, hotovo má být v roce 2026.

Nejde ale o jedinou plánovanou stavbu, rekonstrukci potřebují i mosty na mimoúrovňové křižovatce za tunelem ve směru na Děčín. Diagnostika v roce 2020 odhalila, že mosty nad Švermovou ulicí jsou ve špatném stavu a je nutná kompletní výměna mostního svršku včetně izolace, mostních závěrů a ložisek na opěrách. Opravit je třeba odvodnění a protikorozní ochranu, podle statických výpočtů bude potřeba zesílit celou konstrukci. ŘSD dostalo v soutěži pět nabídek v cenách od 74 do 89,5 milionu korun, soutěž ale zrušilo kvůli chybě v zadání.

Na průtahu Libercem se pracuje od roku 2021, kdy začala rekonstrukce mostu u Makra na příjezdu do Liberce, která stála přes 62 milionů korun. O rok později začaly práce na rekonstrukci dalších mostů na zhruba 1,5 kilometru dlouhém úseku před tunelem ve směru od Prahy za 377 milionů korun. Stavbaři zároveň upravili nájezd z ulice České Mládeže a napojení na silnici I/14 na Jablonec nad Nisou. Provoz se tam vrátil loni na podzim.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaroslav Appeltaurer

Štítky ČR, silnice, stavby, tunel, ŘSD, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu na průtahu v Liberci zkomplikují další práce, ŘSD chystá obnovu tunelu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.