Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

S tunelem na průtahu Libercem plánuje ŘSD opravit i mosty nad Švermovou ulicí

S rekonstrukcí tunelu na rušném průtahu Libercem plánuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zrekonstruovat i přemostění nad Švermovou ulicí za ním ve směru na Děčín. Pro stavbu, která podle odhadů přijde bez DPH na 78 milionů korun, teď ŘSD hledá dodavatele. Lhůta pro nabídky končí 1. srpna. Průtah Libercem je nejzatíženější silnicí v Libereckém kraji, denně po něm podle posledního sčítání projede více než 51 000 automobilů.

Zakázku na rekonstrukci mostů za tunelem vypsalo ŘSD podruhé, první soutěž muselo zrušit, protože nebylo možné kvůli chybě v zadání nabídky posoudit. Přemostění nad Švermovou ulicí je součástí frekventované mimoúrovňové křižovatky, diagnostika ale v roce 2020 odhalila, že je ve špatném stavu. "Dožilá jsou ložiska, což znamená výměnu ložisek a mostních závěrů," řekl Jan Wohlmuth, ředitel liberecké správy ŘSD. Nutné je také zesílit konstrukci mostů, vyměnit mostní svršek včetně izolace, opravit je třeba odvodnění a protikorozní ochranu.

Pro získání zakázky není rozhodující jen nabídková cena, ale také rychlost výstavby. Rekonstrukce přemostění bude rozdělená na poloviny, každá by měla být hotova za méně než šest měsíců. ŘSD počítá s tím, že na zimu bude nutné práce přerušit. Na rozdíl od mostů by se ale v tunelu podle Wohlmutha mělo pracovat i přes zimu. "Lze ten jeden tubus zavřít a udělat tam takové klimatické podmínky, aby umožnily pokračování prací i v zimním období," řekl.

Liberecký tunel otevřený v roce 1992 je dlouhý 280 metrů. Práce v tunelu začaly už loni rekonstrukcí kanalizace, jejíž poškození odhalily kamerové zkoušky. Opravu za bezmála 27 milionů korun dělal dodavatel bezvýkopovou metodou. Náklady rekonstrukce tunelu odhadli projektanti na 169 milionů korun bez DPH, i pro tuto stavbu hledá teď ŘSD dodavatele. Lhůta pro nabídky se kvůli dotazům a připomínkám prodloužila do 29. července.

Že tunel potřebuje celkovou rekonstrukci, ukázal diagnostický průzkum Kloknerova ústavu ČVUT. Obnovit je třeba asfaltové vozovky, protipožární sanaci stěn a stropů, izolace portálových částí, vyměnit je nutné římsy a zábradlí a také svodidla. Dodavatel musí podle zadání zmodernizovat elektrické rozvody, osvětlení, dopravní a řídicí systém. Tunel dostane odlučovač ropných látek, datové rozvody a kamerový systém. Pokud vše dobře půjde, mohly by podle Wohlmutha už letos začít přípravné práce, hotovo má být v roce 2026.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaroslav Appeltaurer

Štítky Liberecký tunel, rekonstrukce tunelu, rekonstrukce přemostění, Švermova ulice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Kroutimhlavou

Tak to se z toho tady všichni vobtáhnem! Do toho město zavře pár hlavních silnic v Liberci a je vymalováno.
Protože souhra ŘSD s krajem nebo Libercem bude jako vždy dokonalá. Už se na to těšíme!

Středa, 10. července 2024, 17:39Odpovědět

S tunelem na průtahu Libercem plánuje ŘSD opravit i mosty nad Švermovou ulicí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.