Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Úleva pro řidiče i místní. Obchvat Lvové má stavební povolení

Státní Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) připravuje výstavbu obchvatu Lvové, která je součástí Jablonného v Podještědí. Obchvat by měl dopravu odvést mimo zástavbu a rušnou silnici narovnat. Stavební povolení na přeložku silnice I/13 Rynoltice - Lvová už nabylo právní moci. Náklady stavby projektanti odhadují na 660 milionů korun bez DPH, práce by mohly začít do dvou let, uvedení do provozu plánuje ŘSD na rok 2028.

Silnice I/13 je rušným páteřním tahem, který spojuje Liberecký kraj s Ústeckým. Bezmála 2,4 kilometru dlouhá přeložka podle ŘSD propojí již realizovaný obchvat Jablonného v Podještědí s přeložkou silnice I/13 před Rynolticemi. Přes Lvovou je silnice vedena v nevhodných směrových a výškových poměrech zastavěnou částí obce, kde se navíc pohybuje zvýšené množství pěších a cyklistů. Na místě také dochází často k dopravním nehodaám. Nová silnice, která zástavbu obchází ze severu, tak podle silničářů přispěje k větší bezpečnosti provozu.

Nová silnice bude širší, navržena je se třetím pruhem ve stoupání. Ve srovnání se současnou trasou plnou zatáček je navíc kratší a rychlejší. Součástí projektu jsou dvě křižovatky před a za Lvovou, které přeložku napojí na současnou trasu, a také úpravy a přeložky místních cest a silnice třetí třídy či inženýrských sítí. V rámci připravované stavby bude nutné postavit šest opěrných zdí. ŘSD předpokládá, že soutěž na dodavatele projektu vypíše v příštím roce.

V létě získala stavba stavební povolení, přitom posouzení EIA má od roku 1996, tedy osmadvacet let. Schválení záměru projektu ale přišlo až v roce 2019, před dvěma lety pak přišlo územní rozhodnutí. Příští rok chce ŘSD zahájit výběrové řízení, o rok později by měla stavba začít První auta se pak na obcvhat obce dostanou snad v roce 2028.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, silnice, stavby, ŘSD, Jablonné v Podještědí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úleva pro řidiče i místní. Obchvat Lvové má stavební povolení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.