Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Raspenava nechala u školy instalovat semafor, zaručí bezpečnější přecházení frekventované silnice

Nákladem 740 tisíc korun nechala Raspenava ve Fučíkově ulici u budovy základní školy instalovat u přechodu pro chodce přes frekventovanou krajskou silnici semafor. Zaručit má bezpečnější přecházení především školním dětem a klientům Domova Raspenava, který je v bezprostředním sousedství. O semafor si řekli sami obyvatelé města i kantoři školy.

„Diskuse ke zvýšení bezpečnosti a zklidnění dopravy právě u budovy A naší základní školy, ve které máme druhý stupeň, byla započata už v uplynulém volebním období a ani v současné době neutichala. Řidiči bohužel při průjezdu obcí nedodržují nejvyšší povolenou rychlost a jelikož samotné označení přechodu pro chodce některé z nich nedokázalo přimět k zastavení a umožnit tak dětem bezpečně silnici přejít, rozhodli jsme se bezpečné přecházení především dětí vyřešit takto semaforem,“ říká starosta Raspenavy Josef Málek.

V Raspenavě je to vůbec první semafor. Původně město uvažovalo o jiném typu tohoto světelného signalizačního zařízení, s dohledovým radarem, který by při překročení maximální povolené rychlosti řidiče spustil červenou a vynutil si jeho zastavení. „Tento návrh však neprošel schválením Policií ČR, proto byl nakonec realizován takzvaný poptávkový semafor, který standardně signalizuje řidičům zelenou a k zastavení dopravy dojde až ve chvíli, kdy si chodec pro sebe vyžádá zelenou prostřednictvím známého žlutého tlačítka,“ vysvětluje starosta města.

O dalším semaforu v současné době Raspenava i přes potíže s neukázněnými řidiči neuvažuje. Připravuje ale jiné kroky vedoucí ke zklidnění dopravy ve městě. „Chystáme například umisťování příčných zpomalovacích prahů a rozpracovány máme i další projekty,“ uzavírá Josef Málek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Raspenavy/Petra Novotná

Štítky semafor, Raspenava, škola, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Žára

To je jedině dobře, že se toto udělalo kolikrát tam řidiči jedou rychle a všichni víme jaké to je když děti opouštějí školu jen tak dál pokračovat bezpečnost dětí by měla být na 1 místě

Středa, 11. září 2024, 17:30Odpovědět

Raspenava nechala u školy instalovat semafor, zaručí bezpečnější přecházení frekventované silnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.