Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Část aleje kolem přehrady Fojtka ustoupí rozšíření silnice

Část aleje kolem přehrady Fojtka bude muset ustoupit rozšíření silnice. Ta nevyhovuje dnešním parametrům a aby mohla být rozšířena o 2,5 metru, musí padnout celá levá část aleje a několik málo stromů na druhé straně silnice. Komunikace na Fojtku je proto od středy na tři měsíce uzavřena.

„Silnice dlouhodobě nestačí současnému provozu a proto bylo nutné tento problém co nejdříve řešit. Stávající komunikace včetně aleje byla budována současně s přehradou, tedy před zhruba 110 lety, tedy v době koňských povozů. Dnešní požadavky na autobusovou, nákladní a osobní dopravu tato komunikace dávno nesplňuje a obec tento projekt velmi vítá,“ shrnul starosta obce Roman Slezák.

Aby mohla být silnice rozšířena o 2,5 metru, je nutné vykácet ve směru do Fojtky levou stranu aleje. Padne také asi sedm nejhůře poškozených stromů na straně druhé. „Posudky hovoří o nutnosti tyto stromy pokácet už před pěti lety, jsou ve velmi špatném stavu,“ dodal starosta. Podle něho jsou některé stromy napadené dřevomorkou a hnilobou. Ty nahradí nové stromy o průměru 12 centimetrů. „Osobně to vnímám jako záchranu této nádherné aleje, protože její stav byl bohužel neudržitelný,“ doplnil Roman Slezák.

Dělníky, kteří dnes se stavbou začali, tlačí srpnový termín. Hotovo by totiž mělo být do osmdesáti dní. Firma Eurovia slíbila, že se bude snažit v rámci možností stavbu dokončit co nejdříve s ohledem na obyvatele Fojtky a rekreační sezonu Fojtecké přehrady.

Na dopravní komplikace se musí připravit řidiči. Do Fojtky se osobní auta dostanou z Mníšku Spojovací ulicí a zpět z Fojtky do Mníšku přes Skřivany. Pro nákladní a autobusovou dopravu bude omezeně povolen průjezd stavbou.

Štítky silnice, alej, Fojtka, přehrada, Mníšek nad Hnilcom, Eurovia CS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část aleje kolem přehrady Fojtka ustoupí rozšíření silnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.