Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

V České Lípě se bude od června platit za parkování i v sobotu

Po více než roce od změny systému parkování budou motoristé v České Lípě od 1. června znovu platit i v sobotu. Parkování se rozhodla radnice zpoplatnit od 08:00 do 12:00 na parkovištích v zónách A a B na Masarykově náměstí, v Mariánské, Moskevské a Zámecké ulici a na Jeřábkově náměstí.

Parkoviště zóny C zůstanou o víkendech dál zdarma, sdělila mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Vedení radnice se rozhodlo obnovit placené parkování v sobotu kvůli rezidentům, kteří o víkendech blokovali většinu parkovacích míst v centru a návštěvníci pak těžko hledali, kam auto odstavit. "Parkoviště na náměstí T. G. Masaryka bývá obsazené především lidmi, kteří v centru města bydlí. Auto na místě zaparkují v pátek odpoledne a vozidlo tam díky bezplatnému parkování stojí až do pondělního rána," popsal současnou situaci místostarosta Juraj Raninec (ODS). Věří, že díky znovuzavedení placeného sobotního parkování najdou lidé místo v centru města i o víkendech.

Od června se také změní systém plateb, už se nebude platit po minutách, ale za započatou čtvrthodinu. "Placení parkování po minutách je v praxi trochu matoucí. Lidé naházejí do automatů určitý obnos peněz a čekají, na kolik času stání jim to vyjde. Takto budou přesně vědět, že za určitou sumu mohou na parkovišti stát půl hodiny, hodinu," dodal Raninec. Všechny ceny za 60 minut se proto musely upravit tak, aby byly dělitelné čtyřmi. Lidé kvůli tomu zaplatí za parkování zhruba o dvě koruny víc. Stále však platí, že prvních patnáct minut stání je a bude ve všech zónách zdarma, ujistil místostarosta.

Česká Lípa má v centru zhruba 450 placených parkovacích míst, bezplatně lze zaparkovat u kulturního domu Crystal, U Parku a v Barvířské ulici. Ještě předloni pronajímalo město parkoviště soukromým firmám, které na něm vybíraly peníze. Městu platily za pronájem každoročně dohromady 849.000 korun. Od loňského ledna ale parkoviště spravuje město a výběrčí vystřídaly parkovací automaty. V centru města je jich 13 a jejich provoz stojí ročně 1,1 milionu korun. Loni parkování městu vyneslo 2,3 milionu.

Zdroj: ČTK

Štítky parkování, Česká Lípa, radnice, centrum města, Juraj Raninec, Tomáš Garrigue Masaryk, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Lípě se bude od června platit za parkování i v sobotu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.