Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Na Autodromu v Sosnové se 60 motocyklistů učilo, jak "přežít"

Na Autodromu v Sosnové se dnes zhruba 60 motocyklistů učilo, jak "přežít" v silničním provozu. Kurzy bezpečné jízdy pořádá Liberecký kraj už pátý rok. Začínající motocyklisté se na nich učí nikoli závodit, ale poznal limity své i svého silného stroje.

Výuka v autoškolách je naprosto nedostatečná, na motorce se najezdí 13 hodin, potřeba by ale bylo nejméně třikrát tolik, řekl Roman Budský z týmu dopravní bezpečnosti. Autoškola podle něj naučí řidiče jen základy - rozjet a zastavit, zařadit dvojku a trojku.

"Tyto kurzy jsou jako doplňkové, nad rámec autoškoly a měly by řidiče připravit na situace, které ho mohou v běžném provozu potkat, a naučit ho, jak v takové situaci bezpečně reagovat," řekl vedoucí BESIP Martin Farář. Zájem o kurzy je podle něj veliký. "Jeden den termín vyhlásíme a druhý den je beznadějně obsazený," dodal. Další kurzy se uskuteční 30. června a 1. července, podrobnosti najdou zájemci na internetových stránkách projektu www.bezpecnenasilnicich.cz.

Nejčastěji se hlásí mladí řidiči, ale na dnešním kurzu bylo vidět, že zájem mají i starší ročníky. Třeba devětatřicetiletý Petr Kaltounek z Prahy se k motorce vrátil po dlouhých letech. "Řidičák na motorku mám od 18, měl jsem Jawu 350, po pěti sezonách jsem měl ale nehodu. Dostal jsem rozum a přestal jezdit, až teď, na stará kolena, jsem si pořídil další motorku," řekl. Na autodrom dnes dorazil se svou Yamahou, kterou si pořídil "na rozježdění". Přiznal, že i pro něj má podobný kurz význam. "Už první nácvik brzdění byl užitečný, je dobré mít možnost si natrénovat krizové situace," uvedl motocyklista.

Motocyklisté patří spolu s cyklisty a chodci ke zranitelnějším účastníkům silničního provozu. Ve srovnání s řidič automobilů je u nich při nehodě 18 krát větší riziko smrtelného zranění. Nejčastější příčinou nehod motocyklistů je nepřiměřená rychlost. "Už dávno neplatí, že závažné nehody jsou doménou mladých řidičů. Čím dál častěji umírají motocyklisté ve středním věku kolem 40 až 45 let," řekl koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje Jan Polák. Ne vždy je ale podle něj na vině motocyklista. V polovině smrtelných nehod motocyklista havárii nezpůsobil, jen se jí nedokázal vyhnout. I v tom mají kurzy pomoci.

Motocyklisté se v kurzu naučí bezpečně ovládat svůj stroj. Učí se jezdit v malých rychlostech, efektivně brzdit nejen na rovných úsecích, ale i v krizových situacích. Poznají i vlastní slabiny. "Jsme zaměřeni ne na rychlost, ale na defenzivní jízdu. Hlavní je umět předvídat nebezpečí. Pokud si nebezpečí všimneme včas, jsme schopni na něj adekvátně reagovat a v podstatě k té kritické situaci vůbec nemusí dojít," vysvětlil Budský. Řidič má na autodromu možnost si v chráněných podmínkách vyzkoušet, co zvládne a co dokáže jeho stroj, aniž mu hrozí něco vážnějšího, než že vyletí z dráhy a složí se s motocyklem na trávu.

Zdroj: ČTK

Štítky autodrom, silniční provoz, Liberecký kraj, havárie, Roman Budský, BESIP, Yamaha, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Autodromu v Sosnové se 60 motocyklistů učilo, jak "přežít"  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.