Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Řidiči MHD můžou kvůli vedrům požádat o vystřídání

Krušné dny zažívají řidiči v městských autobusech. Teploty v kabinách často překračují čtyřicetistupňovou hranici a jejich služba se dá přirovnat k obsluze vyhřáté sauny. Dopravní podnik proto řidiče zásobuje balenou vodou, isotonickými nápoji a v případě únavy nebo jakékoliv indispozice doporučuje okamžité střídání.

„V těchto exponovaných dnech může řidič požádat dispečink provozu při sebemenší zdravotní indispozici o okamžité vystřídání ve službě. Což by mělo být vzhledem k bezpečnosti ostatních samozřejmostí. Zaměstnanec je nahrazen právě zálohou. Na uvážení řidiče pak zůstává, zda se do služby vrátí nebo zda je nutná návštěva lékaře,“ řekla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Ani v těchto letních teplých dnech nelze řidičům prodloužit bezpečnostní přestávky na konečné, neboť výkon řidiče je pevně dán jízdním řádem.

Otevírání dveří po několika stovkách metrů nedovoluje ani použití klimatizace. „Co se týká technického vybavení vozidel, kabiny řidičů nejsou plně uzavíratelné, některá vozidla jsou vybavena chladící jednotkou nad hlavou řidiče,“ dodala mluvčí.

I přes vysoké teploty, které v létě panují, neeviduje dopravní podnik žádné větší zdravotní komplikace u řidičů. O vystřídání v letošním roce nepožádal zatím ani jeden z nich.

„Nemáme doloženo ani ohrožení na životě zákazníků dopravního podniku z důvodů přehřátí přímo ve vozidle MHD, ale je možné, že k takové situaci došlo při stanicování na zastávce. Tento typ informací neevidujeme,“ uzavřela Martina Poršová.

Štítky dopravní společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči MHD můžou kvůli vedrům požádat o vystřídání  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.