Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Liberecký kraj přes rok čeká na rozhodnutí ÚOHS, zvažuje stížnost

Podání stížnosti na antimonopolní úřad kvůli nečinnosti zvažuje Liberecký kraj u čtyřmiliardové zakázky na zajištění autobusové dopravy. Novinářům to řekl radní Vladimír Mastník. Na rozhodnutí Úřadu pro hospodářskou soutěž čeká Liberecký kraj déle než rok. Podle mluvčího ÚOHS Martina Švandy jde o komplikovaný případ.

Soutěž na zajištění autobusové dopravy v Libereckém kraji na deset let antimonopolní úřad zrušil loni v květnu. Kraj podle něj pochybil v nastavení podmínek a nevyhověl námitkám Bítešské dopravní společnosti, která si stěžovala na její netransparentnost. Liberecký kraj se odvolal loni v červnu, na rozhodnutí ale stále čeká. Nepomohla ani osobní jednání vedení kraje s předsedou antimonopolního úřadu Petrem Ratajem. "Bylo nám přislíbeno, že to bude vyřízeno do konce minulého roku, maximálně v první polovině letošního ledna. Bohužel se nic nestalo," uvedl Mastník. Podle něj od té doby s úřadem vedli jen několik telefonních hovorů, rada kraje proto bude v srpnu jednat o tom, zda nepodá stížnost ke správnímu soudu.

Mluvčí ÚOHS Martin Švanda dnes potvrdil, že řízení zatím nebylo ukončeno. "Z důvodu značné složitosti přezkoumávaného případu," řekl. Právo kraje na stížnost nezpochybňuje. "Účastník řízení má vždy možnost podat stížnost na nečinnost správního orgánu," dodal.

Postup kraje ale považuje za liknavý Krajské protikorupční pracoviště v Liberci, nevládní nezisková organizace. Tvrdí, že kraj měl stížnost už podat. "Tato nečinnost, jak ÚOHS, ale i Libereckého kraje nahrává současným dopravcům," řekl dnes novinářům za organizaci Miroslav Kroutil. Cena, kterou nyní platí kraj dopravcům, je podle něj o 30 milionů korun ročně vyšší, než jakou v desetileté soutěži nabídli vítězní uchazeči.

Kraj plánoval, že desetiletá zakázka začne platit od prosince 2014. Protože ÚOHS dosud nerozhodl, musel kraj zajistit jiné řešení. Zastupitelé dali přednost prodloužení smluv s dosavadními dopravci o další dva roky. Proti tomu se k antimopolnímu úřadu odvolali dopravci skupiny ICOM transport, kteří pro kraj sice nejezdí, ale nabízeli nižší ceny. ÚOHS v tomto případě rozhodl ve prospěch kraje, firmy se ale odvolaly. I tam už lhůta pro odvolací řízení uplynula. "Proto společnosti požádaly předsedu ÚOHS o uplatnění opatření proti nečinnosti, jak předvídá správní řád. Společnosti jsou přesvědčeny, že Libereckému kraji narůstá trváním přechodné zakázky, kterou bez možnosti účasti konkurentů zadal dosavadním dopravcům, škoda," řekla dnes předsedkyně představenstva ICOM transport Kateřina Kratochvílová.

Zdroj: ČTK

Štítky Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Liberecký kraj, Vladimír Mastník, ICOM transport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj přes rok čeká na rozhodnutí ÚOHS, zvažuje stížnost  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.