Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Kraj dá příští rok víc na údržbu silnic i záchrance

Liberecký kraj počítá v příštím roce s vyššími příjmy než letos, více peněz by tak mělo jít do zimní údržby i letních oprav silnic, polepšit by si měla například i záchranná služba. Kraj by měl v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem s příjmy a výdaji 2,61 miliardy korun, což je zhruba desetiprocentní nárůst.

Kraj v příštím roce počítá s růstem daňových příjmů v souvislosti s růstem české ekonomiky, ale také v souvislosti s plánovaným zvýšením podílu krajů na výnosech daně z přidané hodnoty ze současných 7,86 procenta na 8,92. "Do rozpočtu Libereckého kraje by to mělo přinést navíc 160 milionů korun," řekl náměstek hejtmana pro ekonomiku Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Letos počítal kraj s příjmy a výdaji 2,366 milionu korun, stejně jako v minulých letech ale zejména díky dotacím na školy a sociální služby nakonec překročí sedm miliard korun.

Díky vyšším příjmům si může podle Pietera kraj dovolit přidat v některých oblastech. "O pět milionů korun víc dostane na svůj provoz zdravotnická záchranná služba, hospodařit by tak měla s více než 154 miliony korun," řekl Pieter. Dalších osm milionů by měla v příštím roce záchranka dostat na rekonstrukce svých výjezdových stanovišť v Českém Dubu a Rokytnici nad Jizerou a sídla v liberecké Husově ulici. Rozpočet záchranky na příští rok nepočítá s nákupem nových sanitek, letos jich díky dotaci z evropských fondů získá 20 a k tomu další čtyři vozy pro lékaře.

Víc peněz by mělo jít do zimní a letní údržby silnic. Zatímco v letošním roce měla krajská správa silnic na údržbu 226 milionů korun, příští rok to bude 250 milionů, z toho 120 je na zimní údržbu krajských komunikací. "Peníze, které se v zimě ušetří přidáme do letní údržby," doplnil hejtman Martin Půta (STAN). Dalších 87 milionů korun půjde do velkoplošných oprav krajských komunikací. Pokračovat budou i rekonstrukce, na něž chce kraj čerpat dotace z evropských fondů. Takového rozsahu jako letos už ale nedosáhnou. V letošním roce šlo do krajských silnic rekordních 1,4 miliardy korun zejména díky evropským a státním dotacím.

Rozpočet počítá i s investicemi za 800 milionů korun, zhruba polovinu by chtěl kraj získat z evropských či státních fondů. K největším akcím patří připravovaná rekonstrukce sousední budovy bývalého VÚTS. Kraj ji koupil a chce ji za 95 milionů rekonstruovat na Evropský dům. Dalších 50 milionů je určeno na modernizaci největší krajské nemocnice v Liberci. Připraveny jsou podle Pietera miliony korun na zateplování škol či modernizaci sociálních ústavů, připraveny jsou i rekonstrukce silnic druhých tříd.

S využitím: ČTK

Štítky silnice, Liberecký kraj, údržba, peníze, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dá příští rok víc na údržbu silnic i záchrance  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.