Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Už příští rok začne fungovat centrální dispečink dopravy

Liberecký kraj bude mít už v příštím roce centrální dispečink veřejné dopravy. Zapojeny do něj budou od začátku autobusy regionálních dopravců BusLine, ČSAD Liberec, ČSAD Česká Lípa a Compag CZ a vlaky Českých drah. Cílem je postupně do systému zapojit i ostatní regionální autobusové a vlakové dopravce.

Už od ledna budou mít řidiči, výpravčí a dispečeři k dispozici informace o tom, kde se pohybují jednotlivá vozidla, což umožní zajistit návaznost spojů. Dnes koordinace v případě výluk chybí a cestující pak navazující spoje marně hledají. Od října bude systém z jednoho místa řídit dispečer, a na konci příštího roku by už měl dispečink fungovat 24 hodin denně. "Pracoviště bude také sloužit jako kontaktní místo pro objednávku radiobusů, poskytne informace o jízdě spojů a další," řekl Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, jež koordinuje veřejnou dopravu v kraji.

Od května příštího roku zjistí cestující pomocí tabletu nebo chytrého telefonu nejen jízdní řády jako dnes, ale i aktuální informace o příjezdu či zpoždění nebo nasazení bezbariérových vozidel. "Je to kvalitativní posun ve veřejné dopravě, jsem rád, že se projekt podařilo urychlit. Pevně věřím, že se v Libereckém kraji dočkám aplikace, kterou mám ve svém mobilním telefonu staženou z Bruselu. Když si ji otevřete, tak vidíte, která zastávka je nejblíž, za jak dlouho tam přijede která linka a kam jede," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Takový informační systém by podle něj mohl do veřejné dopravy přivést víc cestujících.

Vlaky a autobusy regionální dopravy v Libereckém kraji přepraví každoročně kolem 25 milionů lidí. Liberecký kraj objednává veřejnou dopravu ve stabilním rozsahu, autobusoví dopravci najezdí v závazku veřejné služby 13,5 milionu kilometrů, dopravci na železnici bezmála čtyři miliony kilometrů a další milion naježděných kilometrů představuje tramvajové spojení z Liberce do Jablonce. Na zajištění veřejné dopravy dává kraj letos 614 milionů korun, z toho 93 milionů dostal od ministerstva dopravy a 25 milionů přidaly obce. V příštím roce by to podle Mastníka mělo být podobné.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberecký kraj, veřejná doprava, České dráhy, ČSAD Liberec, ČSAD, BusLine, Česká Lípa, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už příští rok začne fungovat centrální dispečink dopravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.