Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Změny v parkovacím systému Liberec nejspíš o rok odloží

Zavedení zásadních změn v parkovacím systému v Liberci nejspíš vedení města odloží o rok. Nové parkovací automaty s několika možnostmi placení parkovného chtěl magistrát rozmístit po Liberci co nejdříve, aby je mohli řidiči používat od ledna 2016. Kvůli vypsání soutěže na jejich pořízení se ale zavedení nového parkovacího systému nejspíš protáhne o rok.

„Je potřeba počítat také s tím, že se některá firma může po výběrovém řízení odvolat,“ řekl na tiskové konferenci po Radě města náměstek primátora Tomáš Kysela. Nový systém by měl podle něho umožnit platit parkování nejen hotově drobnými, jako je tomu nyní. Město plánuje zavedení plateb SMS a bankovními kartami pro červenou zónu.

Chystané změny vycházejí z průzkumu obsazenosti. Například nejdražší červené zóny je na 60 procentech. U nejlevnější je to o 20 procent více.

Právě z toho důvodu by mohla zdražit nejlevnější zelená zóna, kterou si řidiči zvykli používat jako celodenní parkoviště za 20 korun. Obsazenost tam leckdy dosahuje 100 procent. Radnice by proto ráda zdražila hodinovou taxu z pěti na osm korun a celodenní parkování by mohlo stát až čtyřicet korun.

Po vzoru Jablonce nad Nisou nebo třeba České Lípy zvažuje vedení města také zavedené krátkodobého parkování zdarma. V praxi by to vypadalo například tak, že pokud si řidič potřebuje odskočit třeba na deset minut na poštu, nebude muset platit půlhodinový parkovací lístek, který je v řadě zón minimální taxou.

Dalším záměrem je zavedení kombinovaných zón. „Majitelé servisních parkovacích karet budou moci v době od 7.30 do 16.00 hodin parkovat na rezidentních a abonentních stáních. Těchto karet by mělo být vydáno maximálně 100 a nárok na ně budou mít pouze fyzické a právnické podnikající osoby zajišťující v daných zónách opravy a údržbu nebytového fondu a organizace zajišťující na území města pečovatelské služby. Ze zpracovaného měření obsazenosti vyplývá, že rezidentní a abonentní parkoviště mají v uvedených hodinách volnou kapacitu,“ informoval náměstek primátora pro technickou správu majetku Tomáš Kysela.

Foto Malostranská Drbna

Štítky Liberec, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny v parkovacím systému Liberec nejspíš o rok odloží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.