Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Na zimu jsme připraveni, hlásí silničáři. Připraveno mají 12 tisíc tun soli

Silničáři oprášili zimní techniku a hlásí, že jsou připraveni. V rozpočtu Libereckého kraje je na zimní údržbu do konce roku necelých 40 milionů korun, na rok 2016 vedení kraje vyčlenilo třikrát tolik. Papírově začíná zimní období pro silničáře první listopadový den a končí posledního března.

Zimní údržba je pro silničáře rozdělena podle důležitosti. Silnice I. třídy a důležité silnice II. třídy by v celé šířce a délce měly být uklizeny do tří hodin. Zbývající úseky silnic II. třídy do šesti hodin a ostatní silnice III. třídy udržované zpravidla jen pluhováním do dvanácti hodin. Kvůli velmi malému vytížení nebude krajem zimní údržba zajišťována asi na 70 kilometrech.

Silnice druhých a třetích tříd v Libereckém kraji spravuje společnost Silnice LK, která má v současné době na zimní období připraveno 12 tisíc tun soli, 26,8 tisíc tun inertního posypu a 155 tisíc litrů solanky. „Letos došlo k rozšíření chemického posypu na úkor zdrsňovacího na pomezí Turnovska a Českodubska, jedná se o silnice v celkové délce necelých 30 kilometrů,“ řekl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Počet udržovaných silnic a chodníků rozšířili také liberecké technické služby. Údržby se nově dočkají například silnice v ulicích U Koupaliště, Šrámkova, Pod Dračím kamenem nebo chodníky na třídě Generála Svobody. Technické služby tyto lokality převzaly letos od městské správy nově do své péče.

„Většinu změn, jež jsme přijali, vyšla z připomínek Liberečanů“, dodala mluvčí společnosti Markéta Šádková.

Technické služby tak jsou připraveny udržovat celkem 409 kilometrů silnic a 165 kilometrů chodníků napříč celým krajským městem. Uklízejí také sníh z 388 autobusových a tramvajových zastávek, více než 300 přechodů pro chodce, ale i schodiště, přes pět hektarů parkovišť a veřejná prostranství.

„V posledních letech jsme také upustili od používání písku. Na silnicích jsme ho nahradili drtí a na chodnících ekogritem, který se vyrábí z přírodního jílu,“ vysvětlil Ladislav Šimerda, který po 20 letech ve funkci vedoucího zimní údržby předává své zkušenosti mladšímu nástupci.

Průměrná zima trvá v Liberci až pět měsíců a napadnout při ní mohou přes čtyři metry sněhu. Vloni ale sněžilo jen 46 dnů a sněhová peřina dosáhla těsně nad metr.

Foto Liberecký kraj

Štítky silnice, zima, Liberecký kraj, chodník, Silnice LK a.s., Vladimír Mastník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zimu jsme připraveni, hlásí silničáři. Připraveno mají 12 tisíc tun soli  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.