Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Silničáři o víkendu poprvé provětrali zimní techniku

Zima o sobě dala o víkendu poprvé vědět. Silničáři museli v průběhu uplynulého víkendu poprvé v letošní zimní sezoně vyrazit do terénu. O výjezd techniky se postaraly sobotní teploty okolo bodu mrazu a sněhová nadílka, která se objevila na silnici II/286 v okolí Dolních Míseček během nedělního dopoledne.

„V noci z pátku na sobotu přešla přes území našeho kraje studená fronta, která přinesla citelné ochlazení a intenzivní srážky. První sněhové srážky jsme zaznamenali v nejvyšších polohách Libereckého kraje v sobotu po poledni,“ řekl ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén. Pro silničáře je jinak začátek listopadu teplotně nadprůměrný a většina techniky na pravé zimní počasí ještě čeká.

Přestože sníh spíše odtával a nezpůsobil o víkendu žádné komplikace v dopravě, museli silničáři silnice v oblasti hraničního přechodu Harrachov posypat, jelikož v sobotu navečer hrozilo riziko náledí. „Kvůli asi deseticentimetrové nadílce čerstvého sněhu jsme také museli vyslat sypač se sněhovou radlicí v neděli dopoledne na komunikaci II/286 na Mísečky,“ doplnil hlavní dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavel Pospíšil.

I když bylo v průběhu víkendu nutné vyjet pouze ve dvou lokalitách kraje, měli silničáři připraveno v pohotovosti několik desítek řidičů a sypačů a na aktuální stav dohlížela čtyři dispečerská stanoviště. „Na vzniklou meteorologickou situaci musíme velmi rychle reagovat, z předpovědi známe očekávaný průběh počasí cca 24 hodin dopředu, ale při teplotách okolo nuly hraje svou roli každá desetina stupně Celsia,“ dodal Šén.

Podobně tomu bylo na konci března letošního roku, kdy meteorologové předpovídali stejně jako minulý víkend sněhové srážky nad 800 m n. m., ale realita byla taková, že sněžilo od 400 m n. m. výše.

Foto Liberecký kraj

Štítky technika, silnice, Liberecký kraj, Silnice LK a.s., Pavel Pospíšil, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři o víkendu poprvé provětrali zimní techniku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.