Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Senioři dohlížejí na přecházení u škol v Liberci na sedmi místech

Senioři dohlížejí v Liberci na bezpečné přecházení rušných silnic na sedmi místech u základních škol. Projekt začal před půl rokem, zkušenosti jsou zatím dobré. Novinářům to dnes řekla vedoucí odboru prevence kriminality městské policie Daniela Bušková.

"Projekt umožňuje zapojení seniorů do aktivního života a také můžeme rozšířit počet přechodů, které ráno obhospodaříme," uvedla Bušková.

Takzvaných strážců přechodů z řad důchodců ale zatím není tolik, kolik by si vedení radnice přálo. "Cíl je deset až 15 seniorů. Myslel jsem, že to půjde rychleji, ale chápu jejich obavy," uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Změna pro Liberec). Senioři za hodinu práce dostávají 75 korun. Limitujícím faktorem je podle Langra nejen zdraví a nutnost dohlížet na přecházení i při nevlídném počasí jako třeba dnes, kdy sněží, ale hlavně obava o vlastní bezpečnost. "Je tam jisté riziko, když musí vstoupit do vozovky. Je jasné, že ne všichni řidiči jsou disciplinovaní," uvedl Langr.

Za výhodu naopak Langr považuje, že senioři většinou dohlížejí na přechody v místech, kde bydlí, a vědí, jaká tam je doprava. To potvrdil i šestašedesátiletý Petr Kolínský, který dnes u základní školy v Jabloňové ulici hlídkoval podruhé. "Zatím je to takové, jak jsem očekával," uvedl. Na sobě má reflexní vestu a čepici a auta zastavuje s pomocí terčíku. "Řidiči to respektují a zastavují," dodal. Školáci pomoc seniorů vítají. "Pro nás je to dobře. Je tady celkem velký provoz," řekl Tomáš Dittrich.

Liberec se inspiroval v zahraničí, především v anglosaském světě, kde podobné školní patroly existují desítky let a sestávají nejen ze seniorů, ale i ze studentů či učitelů. Podobný projekt funguje i ve Vsetíně a Mladé Boleslavi.

Není to jediná oblast spolupráce strážníků a seniorů v Liberci. Senioři z řad kurýrů prevence kriminality například pomáhají při šíření osvěty mezi svými vrstevníky, varují je před nepoctivými prodejci. Jsou také vítaným zdrojem informací pro takzvané okrskáře. "Všímají si, kde se objeví nějaká situace, která je nebezpečná," uvedl strážník Petr Zámek. Senioři v Liberci ale nespolupracují jen s městskou policií. Provádějí turisty po městě nebo expozicí v podzemí radnice. Nedávno deset seniorek ve spolupráci se střední textilní školou uspořádalo módní přehlídku, na kterou přišly do budovy lázní stovky lidí. Předvedly na ní vlastní modely, které připravovaly asi půl roku.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, projekt, Ivan Langr, Petr Kolínský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři dohlížejí na přecházení u škol v Liberci na sedmi místech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.