Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Po měsíční přestávce se v České Lípě bude znovu platit za parkování

Po měsíční přestávce se bude od prosince v České Lípě znovu platit za parkování. Systém se navíc rozšíří, nově přibudou parkovací automaty u kulturního domu Crystal a v Žižkově ulici, kde bylo dosud stání zadarmo. Parkovací automaty nahradí také obsluhu na parkovišti u obchodního domu Banco. Místo 13 parkovacích automatů jich teď radnice koupila 20 za zhruba dva miliony korun. Investice by se měla do dvou let vrátit, řekl dnes místostarosta Juraj Raninec (ODS).

Česká Lípa měla léta parkoviště s obsluhou, parkovací automaty ji nahradily až od ledna 2014. Radnice si je pronajala na dva roky, smlouva ale vypršela na konci října. Než město pořídilo nové, parkování bylo zadarmo. "Mohli jsme si vyzkoušet, jak by to vypadalo, kdyby v České Lípě nebylo placené parkování," poznamenal Raninec. Najít v listopadu v centru místo k parkování byl velký problém. Třeba na náměstí před radnicí byla po celý den místa beznadějně obsazena. "Lidé tam mají auta zaparkovaná celý týden," dodal.

Od prosince se bude v České Lípě za parkování znovu platit, placených míst bude zhruba o čtvrtinu víc. Parkování je rozdělené do zón A, B a C, ve všech je prvních 15 minut parkování zdarma. Hodina parkování pak podle atraktivnosti parkoviště stojí od deseti do 30 korun. Pro parkoviště u Crystalu vytvořilo město novou zónu D. "Tam bude jednotná cena pro celodenní parkování 30 korun. Bude jedno, jestli tam člověk bude stát hodinu, dvě nebo celý den," dodal Raninec.

Také stání v centru bude od prosince dražší. V zóně A, která platí pro Masarykovo náměstí, bude první hodina nově stát 30 korun místo dosavadních 24 korun. Za každou další hodinu stání zaplatí nově motorista 40 korun, do října to bylo 36 korun. V zóně B zůstane první hodina za 20 korun jako dosud, za každou další už ale řidiči zaplatí 30 korun místo dosavadních 20. Zlevní naopak stání v zóně C, kde přijde první hodina na desetikorunu, do konce října byla za 12 Kč. Každá další hodina bude stát stejně jako dosud 20 korun.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky parkování, Česká Lípa, Juraj Raninec, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po měsíční přestávce se  v České Lípě bude znovu platit za parkování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.