Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Dopravní podnik čím dál více ustupuje od solení nástupišť, zastávky vyhřívá proudem z trojelí

Téměř tři desítky tramvajových zastávek nepotřebují zimní údržbu. Liberecký dopravní podnik rozšířil počet vyhřívaných zastávek, které při teplotách kolem bodu mrazu roztávají díky speciálnímu zařízení padajících sníh. Posledních dvanáct takových míst přibylo rekonstrukcí trati do Jablonce, dohromady jich je pak devětadvacet.

„Zařízení na zastávce se uvede v činnost automaticky při poklesu teploty pod 4 stupně Celsia, nedochází k námraze na nástupišti a napadaný sníh ihned odtává. Všechna takto vybavená nástupiště zůstávají čistá a nemusí k nim vyjíždět pracovníci dopravního podniku. Nejdůležitější je však zvýšení bezpečnosti cestujících a eliminace úrazů v zimním období,“ uvedl předseda představenstva dopravního podniku Pavel Šulc.

A právě „odklízecí čety“ se často v zimě dost zapotí. „V případě kalamitní situace jde pak doslova o sisyfovskou, nikdy nekončící, práci,“ dodala mluvčí podniku Martina Poršová.

Nástupiště vyhřívá speciální topný kabel, který napájí proud z trolejí. Na zastávku se tak nemusí sypat žádná sůl a zároveň se zužitkuje energie vzniklá při brzdění tramvají. „Zapojení výrazně zlevní využití rekuperace vzniklé při brzdění tramvají do zastávek, zjednodušeně řečeno, modernizované tramvaje vyrábí při brždění proud, který buďto využije jiný vůz na trati při rozjezdu, nebo právě topení na zastávce a tento proud se nemusí mařit v brzdovém odporníku v tramvaji,“ doplnila mluvčí.

Co do počtu takto vybavených zastávek hledá liberecký dopravní podnik konkurenci v tuzemsku jen hodně těžko. „Náš dopravní podnik je v případě využití této technologie ošetření tramvajových zastávek v čele před podobnými provozy v České republice a zřejmě i nějaký čas zůstane, protože i do budoucna počítáme s vybavením dalších zastávek“ uzavřel ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar.

Foto DPMLJ

Štítky dopravní společnost, Jablonec, Pavel Šulc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik čím dál více ustupuje od solení nástupišť, zastávky vyhřívá proudem z trojelí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.