Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj plánuje další kurzy bezpečné jízdy pro motorkáře

Liberecký kraj plánuje na příští rok další kurzy bezpečné jízdy pro motorkáře, zaměřit se chce i na dopravní výchovu dětí. Kurzy pro motocyklisty organizuje kraj už od roku 2010, za tu dobu se jich uskutečnilo už 19 a prošly jimi stovky motocyklistů. Cílem projektu je naučit začínající motocyklisty nikoli závodit, ale poznat limity své i svého silného stroje. Příští rok je v plánu dalších šest kurzů, každý pro 50 až 60 motocyklistů.

Podle odborníků je výuka motocyklistů v Česku naprosto nedostatečná. "Na motorce se najezdí 13 hodin, potřeba by ale bylo nejméně třikrát tolik," řekl na jednom z kurzů Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti, který se na tvorbě programů podílí. Autoškola podle něj naučí řidiče jen základy - rozjet a zastavit, zařadit dvojku a trojku. Doplňkové kurzy mají řidiče připravit na situace, které ho mohou v běžném provozu potkat, a naučit je reagovat. Nejčastěji se hlásí mladí řidiči, ale zájem mají i starší ročníky, které třeba se po letech k motocyklu vracejí.

Motocyklisté patří spolu s cyklisty a chodci ke zranitelnějším účastníkům silničního provozu. Ve srovnání s řidiči automobilů je u nich při nehodě 18 krát větší riziko smrtelného zranění. Nejčastější příčinou nehod motocyklistů je nepřiměřená rychlost. "Už dávno neplatí, že závažné nehody jsou doménou mladých řidičů. Čím dál častěji umírají motocyklisté ve středním věku kolem 40 až 45 let," poznamenal koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje Jan Polák. Ne vždy je ale podle něj na vině motocyklista. V polovině smrtelných nehod motocyklista havárii nezpůsobil, jen se jí nedokázal vyhnout. I v tom mají kurzy pomoci.

Na kurzech se motocyklisté naučí bezpečně ovládat stroj. Učí se jezdit v malých rychlostech, efektivně brzdit nejen na rovných úsecích, ale i v krizových situacích. Poznají i vlastní slabiny. "Hlavní je umět předvídat nebezpečí a adekvátně na něj reagovat," vysvětlil Budský. Řidič má na autodromu možnost si v chráněných podmínkách vyzkoušet, co zvládne a co dokáže jeho stroj, aniž mu hrozí něco vážnějšího, než že vyletí z dráhy a složí se s motocyklem na trávu.

Velkým tématem je podle krajského radního pro dopravu Vladimíra Mastníka (Starostové pro Liberecký kraj) také bezpečnost dětí v dopravě: "S našimi partnery se snažíme o co nejširší zásah. Zapojujeme i širokou veřejnost, pořádáme semináře a prezentace." Děti se učí, jak se správně chovat v autě, na kole i jako chodec. "Dopravní výchova by měla spočívat nejen v předávání technických znalostí a dovedností, jak se chovat v silničním provozu, ale je nutno započít již od útlého mládí s formováním hodnotového systému dětí. To, jak se naši nejmenší dívají na sebe i okolní svět, významně ovlivňuje jejich vnímání hodnoty zdraví a života," dodal Budský.

Autoři | Foto Tým silniční bezpečnosti

Štítky Liberecký kraj, Roman Budský, havárie, silniční provoz, Česko, Starostové a nezávislí, Vladimír Mastník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj plánuje další kurzy bezpečné jízdy pro motorkáře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.