Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Dopravní podnik chce bojovat s bakteriemi v kabinách tramvají, vystříká je vrstvou nanočástic

Zní to jako hudba budoucnosti. Mikročástice, které likvidují bakterie v kabinách řidičů tramvají. Jeden nástřik dokáže fungovat až dva roky a sníží bakterie, viry, plísně, mikroprach, zápach a chemické látky uvolňované do prostředí až o devadesát procent. Přesně takhle funguje vrstva Nanosterile, která se stane brzy samozřejmostí v tramvají dopravního podniku v Liberci.

„Ošetření kabiny aplikací ochranné vrstvy Nanosterile by mělo sloužit jako prevence před rizikem kontaktních nákaz mezi řidiči a s tím spojenými pracovními neschopnostmi,“ řekla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová a dodala: „Dalším důvodem k zajištění nástřiku je jeho funkčnost a dezinfekční účinnost. Slouží ke snadnějšímu udržování čistoty v kabině řidiče a v neposlední řadě slouží k lepším výsledkům při namátkových kontrolách ze strany hygienické služby.“

Velkou výhodou je životnost, která je až dva roky. V místech častého dotyku, jako třeba na madlech a držadlech, vydrží zhruba půl roku.

Dopravní podnik si nástřik vyzkoušel v jedné z tramvají. Na přístrojové desce se podařilo po třiatřiceti dnech naměřit o více než 90 procent méně bakterií než před nástřikem.

„Celkem bude zkušebně vystříkáno 55 kabin řidičů tramvají. V případě pozitivních výsledků, bude v další etapě přikročeno k aplikaci i v kabinách řidičů autobusů,“ informoval předseda představenstva Pavel Šulc.

Co je vlastně Nanosterile? Jedná se o aktivní ochrannou vrstvu nano částic oxidu titaničitého a stříbra. Látky jsou schopny ničit bakterie, viry, plísně, mikroprach, zápach a chemické látky uvolňované do prostředí. Bakterie a viry se kontaktem s touto látkou mění na oxid uhličitý a vodu.

Štítky bakterie, dopravní společnost, virus, Liberec, Pavel Šulc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik chce bojovat s bakteriemi v kabinách tramvají, vystříká je vrstvou nanočástic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.