Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Parkování v Liberci už za pár týdnů zaplatíte bezhotovostně, bez mobilu nebo tabletu se ale neobejdete

Liberec jako jeden z prvních v republice zavede možnost placení parkovného v celém městě pomocí platební karty. Díky systému, který bude od poloviny února fungovat na adrese www.parking.liberec.cz, odpadne hledání drobných po kapsách řidičů, kteří používají chytré telefony nebo tablety. Právě bez těchto zařízení nepůjde systém využívat.

Testování nového systému, který zatím příliš měst nevyužívá, odstartuje zkušebně v polovině února. Kdo chce platit parkovné kartou, musí se nejprve zaregistrovat ve webové platformě, k níž bude moci každý uživatel přihlásit až tři registrační značky a stejně tolik běžných platebních karet.

„Motoristé, kteří se do systému jednou zaregistrují a založí si v něm účet, nebudou muset například už nikdy zadávat místo parkování. To za ně provede GPS v jejich telefonu automaticky,“ vysvětluje náměstek primátora Tomáš Kysela.  Zůstane na nich jen volba, ze které karty a za jaký vůz chtějí úhradu za parkování z virtuálního terminálu uskutečnit. „Účet za platbu jim přijde okamžitě do mailu, nebo může zamířit rovnou k jejich účetní,“ dodává náměstek. Cena parkovného bude pro řidiče platící v hotovosti i kartou stejná.

Řidičům systém dovolí také prodloužit si parkování, aniž by se museli vracet k autu. „Řidičům s tím zvýší komfort. Vyhnou se stresu z nezaplaceného parkování a hrozbě pokuty,“ podotýká ředitel městské policie Ladislav Krajčík.

Liberec má celkem 52 parkovacích ploch s 2231 parkovacími místy, z toho 873 tvoří místa pro rezidenty. Tržby z městských parkovišť za rok 2014 činily 15,6 milionu korun, to je asi o desetinu méně než rok předtím. Stání na placených parkovištích přijde v Liberci podle typu zóny od pěti do 30 korun za hodinu. Průměrná obsazenost parkovišť dosahuje necelých 57 procent.

Jak zaplatit parkovné kartou?

  1. Zadám adresu platebního portálu do telefonu, tabletu nebo PC www.parking.liberec.cz
  2. Při prvním vstupu si zaregistruji registrační značky a platební karty, příště se už jen přihlásím.
  3. Vyberu registrační značku vozidla, se kterým parkuji, a platební kartu.
  4. Potvrdím délku parkování a následně už platím.
  5. Na email mi přijde potvrzení.

Foto pixabay.com

Štítky Liberec, tablet, platební karta, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkování v Liberci už za pár týdnů zaplatíte bezhotovostně, bez mobilu nebo tabletu se ale neobejdete  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.