Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Cestování v MHD v České Lípě bude od března levnější

Cestování Městskou hromadnou dopravou v České Lípě bude od 1. března levnější, alespoň pro ty, kdo si za 140 korun pořídí krajskou kartu Opuscard. Česká Lípa nově zavádí zvýhodněné roční jízdné za 1500 korun pro dospělého; děti, studenti a senioři zaplatí polovinu. Třicetidenní jízdné stojí 300 korun respektive 150, šestý měsíc tak už bude držitel roční jízdenky jezdit zadarmo. Radnice věří, že to do MHD přivede nové cestující. Bude se to průběžně vyhodnocovat, řekla místostarostka Alena Šafránková (ANO).

"Integrované celoroční jízdné je nejenom cenově výhodné, ale bude navíc platit na MHD i příměstské autobusy a vlaky v zóně Česká Lípa. Platnost, která není ohraničena kalendářním rokem, ale je stanovena na 365 dní, přináší další výhodu. Můžete si ji totiž pořídit kdykoliv v průběhu roku," dodala Šafránková. Třeba v Liberci přijde roční jízdenka na 5520 korun a navíc platí na kalendářní rok, v Jablonci je roční jízdné za 4660 korun.

Běžné jízdné v MHD v České Lípě placené hotovostí stojí 16 korun, poloviční deset, ale od března zlevní na osm korun. Poloviční jízdné však platí jen pro děti do 15 let, studenti a senioři musí platit to plné. Pokud chtějí ušetřit, je pro ně výhodné platit Opuscard, která může sloužit nejen na předplatné, ale i jako elektronická peněženka. Při platbě kartou přijde jízdenka na deset Kč a děti do 15 let na pětikorunu. Zdarma mohou MHD cestovat senioři nad 70 let, musí si ale také pořídit Opuscard.

Česká Lípa je s 37 tisíc obyvateli třetím největším městem Libereckého kraje. Současný tarif platí v MHD od září 2013. "Město Česká Lípa je protkané autobusovými linkami, a to napříč všemi směry, ale lidé je velmi málo využívají. Nevidím důvod, proč by měli po městě cestovat osobními auty, když mohou velmi pohodlně a za sympatické ceny cestovat autobusy městské hromadné dopravy. Proto jsme připravili velmi výhodný celoroční tarif, který umožní přepravovat se jak lidem do práce, tak dětem do škol i důchodcům za nákupy," řekla starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Městskou dopravu zajišťuje v České Lípě BusLine, smlouva na konci roku 2018 skončí. Autobusy MHD přepraví denně ve městě v průměru 6500 lidí, 70 procent z nich tvoří dospělí. Ročně po městě autobusy najezdí přes 1,2 milionu kilometrů. Českolipská radnice má v rozpočtu na letošní rok připraveno na financování MHD 35 milionů korun, dalším milionem přispívá město Libereckému kraji na zajištění regionální dopravy. Předběžně se odhaduje, že zlevnění jízdného a roční jízdenky zvýší ztrátu v tržbách MHD a pro radnici to bude znamenat zvýšení dotace na 38 milionů.

Autoři | Foto Busline.ic.cz

Štítky městská hromadná doprava, Česká Lípa, jízdné, ANO 2011, Liberecký kraj, Romana Žatecká, ČSSD, BusLine, Liberec, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestování v MHD v České Lípě bude od března levnější  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.