Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Bezhotovostní placení parkovného zatím v Liberci využívá jen zhruba 25 řidičů denně

Bezhotovostní placení parkovného v Liberci si během prvního týdne našlo desítky příznivců. Podle náměstka primátora pro technickou správu majetku denně využívá placení přes chytrý telefon nebo tablet zhruba 25 lidí. Řidiči si podle něho na službu zvykají a očekává, že číslo bude i nadále stoupat.

"Myslím, že začátek není špatný. Předpokládali jsme, že dobré bude, když bude denně tuto službu využívat deset až 15 řidičů," říká ČTK náměstek.

Pro bezhotovostní platbu se řidiči musí zaregistrovat na www.parking.liberec.cz, kde každý uživatel může přihlásit až tři registrační značky a stejně tolik běžných platebních karet. Podmínkou je také navolení platby přes chytrý telefon nebo tablet.

„Motoristé, kteří se do systému jednou zaregistrují a založí si v něm účet, nebudou muset například už nikdy zadávat místo parkování. To za ně provede GPS v jejich telefonu automaticky,“ vysvětluje náměstek primátora Tomáš Kysela.  Zůstane na nich jen volba, ze které karty a za jaký vůz chtějí úhradu za parkování z virtuálního terminálu uskutečnit. „Účet za platbu jim přijde okamžitě do mailu, nebo může zamířit rovnou k jejich účetní,“ dodává náměstek. Cena parkovného je pro řidiče platící v hotovosti i kartou stejná.

Řidičům systém dovoluje také prodloužit si parkování, aniž by se museli vracet k autu. „Řidičům s tím zvýší komfort. Vyhnou se stresu z nezaplaceného parkování a hrozbě pokuty,“ podotýká ředitel městské policie Ladislav Krajčík.

Liberec má celkem 52 parkovacích ploch s 2231 parkovacími místy, z toho 873 tvoří místa pro rezidenty. Tržby z městských parkovišť za rok 2014 činily 15,6 milionu korun, to je asi o desetinu méně než rok předtím. Stání na placených parkovištích přijde v Liberci podle typu zóny od pěti do 30 korun za hodinu. Průměrná obsazenost parkovišť dosahuje necelých 57 procent.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezhotovostní placení parkovného zatím v Liberci využívá jen zhruba 25 řidičů denně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.