Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

V Liberci budou muset taxikáři nadále skládat místopisnou zkoušku

Liberec upraví vyhlášku, která určuje podmínky pro práci taxikáře ve městě. Nadále v ní ale zůstane zachována povinnost skládat zkoušku ze znalostí místopisu. Návrh jednoho občana na zrušení této povinnosti vedení města zamítlo.

"Shodli jsme se na tom, že by to nebylo úplně ideální. Dnes jsou sice navigace, ale řidič taxislužby by měl vědět mimo navigaci, kde se pohybuje," uvedl primátor Tibor Batthyány (ANO). Podle něj navíc zákazníci často používají k určení cíle místní zažité názvy nebo významné stavby. "Což, když si nacvaká do navigace, tak to nemusí najít," uvedl primátor.

Povinnost úspěšně absolvovat zkoušku mají taxikáři v Liberci zakotvenou ve vyhlášce od roku 2003. Kromě místopisu se zkouška skládá i z právních předpisů a obsluhy taxametru. Vyhlášku podle primátora město upraví kvůli změnám v legislativě. "V několika případech už byla neaktuální," uvedl.

V aktualizované vyhlášce by měla být také kratší lhůta pro žadatele, kteří zkoušku nesloží napoprvé. "V reálu to znamená, že řidiči budou moct opakovat zkoušku už po 14 dnech a nebudou muset čekat dva měsíce na další termín, jak je tomu nyní," dodal Batthyány. Další novinkou by měla být úleva při opakování zkoušky po deseti letech. Řidiči by nově měli opakovat jen zkoušku znalosti předpisů. Novelu vyhlášky bude muset schválit zastupitelstvo města, v platnost zřejmě vstoupí od června.

V Liberci je evidováno 175 řidičů taxi a 120 vozidel. Vyhrazených parkovacích míst je pro ně ve stotisícovém městě 37. Nejlukrativnější jsou v ulici Fügnerova a nám. Dr. E. Beneše, kde může stát najednou 21 vozů taxi.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, Tibor Batthyány, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci budou muset taxikáři nadále skládat místopisnou zkoušku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.