Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Lomnice nad Popelkou chce získat nádraží, aby ho mohla přestavět

Lomnice nad Popelkou v Českém ráji usiluje o získání autobusového nádraží do svého vlastnictví, aby mohla žádat o evropskou dotaci na jeho modernizaci. Uspořádáním ani vybavením už nádraží nevyhovuje současným požadavkům. Novinářům to řekl starosta Josef Šimek (Nezávislí kandidáti). Náklady na modernizaci si podle odhadu vyžádají 33 milionů korun.

Cestující si v Lomnici nejčastěji stěžují na chybějící čekárnu, absenci laviček a přístřešků u zastávek i zobrazování příjezdů a odjezdů autobusů na světelném panelu. Autobusové nádraží patří dopravní společnosti BusLine. Proti rekonstrukci nemá firma námitek. "Společnost BusLine v současné době jedná s městem ve věci udělení stavebního povolení na tuto stavební akci. Aktivitu města vítáme," řekl výkonný ředitel BusLine Radek Chobot.

Na převodu pozemků se ale město s BusLinem zatím nedohodlo. "Předpokládám, že jednání potrvají řádově ještě týdny," uvedl starosta. "Když vše půjde dobře, tak čas čerpání evropské dotace by mohl nastat ve druhé polovině příštího roku," dodal. Případnému podání žádosti o dotaci ale podle ně bude muset předcházet důkladný průzkum podloží. Nádraží je totiž na místě zavezeného rybníka.

Dvouapůltisícové město si už nechalo zpracovat studii. Její autoři navrhují postavit terminál se čtyřmi standardními a jedním prodlouženým autobusovým stáním pro zájezdové autobusy, zázemím s čekárnou, digitálním odbavovacím systémem, dopravní kanceláří a veřejným WC. Před pivovarem by navíc mohlo vzniknout veřejné prostranství využitelné i jako krátkodobé tržiště.

Modernizaci autobusového nádraží s pomocí evropské dotace plánuje v Libereckém kraji i Liberec. Nádraží v krajském městě chybí zejména důstojné zázemí. Cestujícím slouží provizorní objekt poskládaný ze stavebních buněk. Výstavba nové haly si odhadem vyžádá 70 milionů. Spojená by měla být s vybudováním parkovacího domu. knt hj

Autoři | Foto Turistika.cz

Štítky Lomnice nad Popelkou, autobusové nádraží, Josef Šimek, BusLine, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lomnice nad Popelkou chce získat nádraží, aby ho mohla přestavět  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.