Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

U libereckých škol brzy zaparkujete zadarmo. Povinnost platit parkovné se posune až na osmou hodinu

Zná to určitě řada z vás. Potřebujete na pár minut zastavit u školy, doprovodit syna nebo dceru do školní šatny, ale nechce se vám kvůli deseti minutám platit parkovné. Právě z tohoto důvodu chce vedení města posunout o hodinu povinnost platit parkovné na všech městských parkovištích.

V současnosti by měl každý řidič platit za parkovné už od sedmé hodiny ranní do šesti odpoledne. To se ale brzy změní. „Povinnost platit parkovné bude teď na těchto místech nově od 8:00. Obdrželi jsme podněty od základních škol ohledně jejich problematické obslužnosti z důvodu problémů s parkováním pro rodiče žáků v okolí škol v ranních hodinách,“ popisuje náměstek pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela (ANO).

Co nevidět by se měla změnit také sazba pro nejlevnější zelenou zónu. Tam se v současnosti platí 20 korun za 24 hodin s přesahem do dalšího dne. To brzy skončí a maximální cena se bude vztahovat jen ke kalendářnímu dni.

„To uvítají především ti, kteří parkují u pracoviště. Ráno přijedou v sedm hodin, zaplatí celodenní parkovné, to se začne započítávat až od osmi hodin, a trvá do konce provozní doby automatu, a tou je 18. hodina,“ shrnul Kysela.

Úpravou ceníku dojde podle Kysely k mírnému zdražení, protože dojde k omezení předplacení dvoudenního parkování. „Nicméně důvodem tohoto opatření je ponechání stávajícího cenově přijatelného parkování pro klienty v situaci, kdy obsazenost na podstatné části parkovišť v zelené zóně je nad hranicí 80 procent,“ uzavřel náměstek.

Liberec má celkem 52 parkovacích ploch s 2231 parkovacími místy, z toho 873 tvoří místa pro rezidenty. Tržby z městských parkovišť za rok 2014 činily 15,6 milionu korun, to je asi o desetinu méně než rok předtím. Stání na placených parkovištích přijde v Liberci podle typu zóny od pěti do 30 korun za hodinu. Průměrná obsazenost parkovišť dosahuje necelých 57 procent.

Foto Dominik Svoboda

Štítky parkování, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U libereckých škol brzy zaparkujete zadarmo. Povinnost platit parkovné se posune až na osmou hodinu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.