Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Zájem o cyklotrasu u Turnova loni stoupl. Denně po ní projede skoro 800 lidí

Desetikilometrový úsek cyklostezky Greenway Jizera mezi Turnovem a Líšným získává na oblibě. Podle monitoringu návštěvnosti loni stoupl zájem skoro o polovinu. Denně v průměru po cyklostezce prošlo nebo projelo 795 lidí, v roce 2014 to bylo 537 lidí.

Sčítač byl na trase loni tři týdny na přelomu srpna a září, nejvytíženějším dnem byla sobota 29. srpna s bezmála 2000 návštěvníky. "Od samého počátku je o tuto cyklostezku nebývalý zájem. Každým rokem návštěvnost stoupá," uvedl ředitel sdružení Český ráj Aleš Hozdecký. Vybudování cyklostezky v roce 2013 stálo 32,57 milionu korun a 90 procent nákladů uhradila evropská dotace.

Cyklostezka vede podél řeky a je hodně využívaná rodinami s dětmi. Oblíbená je kombinace sjíždění Jizery na lodi od Malé Skály k Dolánkám s návratem zpět na kole nebo koloběžce. Podle Hozdeckého představuje stezka jeden z ukázkových modelů rozvoje cestovního ruchu. "To mimo jiné vidíme na množství doprovodných služeb, které spontánně na tomto úseku vznikají," řekl Hozdecký. Nová půjčovna by letos měla vzniknout v Líšném, rekonstrukcí prochází ještě nedávno zchátralá chata Kopanina.

Dokončený úsek je součástí dlouhodobého projektu Greenway Jizera, jehož cílem je vybudovat 190 kilometrů dlouhou páteřní trasu v těsné blízkosti Jizery od jejího pramene na Smrku v Jizerských horách až po soutok s Labem ve středních Čechách. I když se původně předpokládalo, že by už v roce 2015 měla být celá trasa hotová, mnoho úseků ještě chybí. "Práce na dalších úsecích bohužel neprobíhají podle původního plánu. Dílčí studie nicméně vznikly v dolní části toku řeky, krátký úsek nové cyklostezky byl nedávno otevřen v Semilech. V okolí Mladé Boleslavi jsou některé úseky v režimu územního rozhodnutí," uvedl za sdružení Český ráj Pavel Charousek. Ve fázi příprav je výstavba dvou úseků v Libereckém kraji, mezi Líšným a Železným Brodem a také mezi Turnovem a Svijany.

Autoři | Foto Lodě Koza

Štítky cyklostezka, Turnov, Český ráj, Jizera, Malá Skála, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o cyklotrasu u Turnova loni stoupl. Denně po ní projede skoro 800 lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.