Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Liberec chce v centru a u zoo přidat desítky parkovacích míst

Zná to asi každý řidič. Přijedete na jedno z parkovišť v centru města a marně pátráte po volném místě. Liberecká radnice proto plánuje navýšení počtu parkovacích míst o desítky a vytvoření mobilní aplikace obsazenosti parkovišť, která by měla řidičům pomoci při hledání volných míst. Parkovacích míst zřejmě přibude v horním centru města a u nového vstupu do zoo.

Obsazenost parkovacích míst v Liberci je zhruba 60 procent. "Málo vytížená jsou parkoviště u botanické zahrady a starého vstupu do zoo. Naopak potřebujeme místa u nového vstupu do zoo," uvedl náměstek primátora Tomáš Kysela (ANO). Nový vstup je na opačné straně zahrady než byl předchozí, u konečné tramvaje v Lidových sadech. Podle Kysely zvažují vytvoření parkoviště pro 50 až 60 aut u silnice pod otočkou tramvaje, kde parkují autobusy.

Město chce navýšit také kapacitu v horním centru. "Potřebovali bychom další místa u pošty a před divadlem, ty jsou nejvíce zatížené. A také na Sokolovském náměstí," uvedl náměstek. Radnice připravuje studii, zda by pro tyto účely nemohla využít abonentská místa, která mají rezidenti předplacená na celý rok. "To znamená nabídnout předplatitelům nějakou slevu za to, že přes den, když tam jejich auta nejsou, umožní jejich využití," řekl Kysela.

Mobilní aplikace k parkování v Liberci bude podle náměstka fungovat asi od podzimu. Jejím prostřednictvím by motoristé mohli zjistit, kolik míst je aktuálně na každém parkovišti volných.

Ke změnám v parkování dochází v Liberci postupně od minulého roku. Poslední novinkou bylo březnové zavedení bezhotovostní platby, do té doby bylo možno platit jen mincemi v parkovacích automatech. Od června se o hodinu - na 08:00 - posune začátek doby, kdy se za parkování platí. Pomoci by to mělo hlavně rodičům školáků. Nyní se na městských parkovištích platí od 07:00.

Město zároveň upraví sazbu pro nejlevnější zelenou zónu. Nyní je 20 korun za 24 hodin, nově se bude maximální cena vztahovat ke kalendářnímu dnu. Zaplacené parkovné tak nebude možno přetáhnout do následujícího dne. Podle Kysely zvažuje radnice ještě jednu změnu, a to ponechat první půlhodinu zdarma. Za hodinu se platí podle typu zóny od pěti do 40 korun.

Stotisícový Liberec má nyní 2231 placených parkovacích míst, z toho 873 jsou rezidentská a abonentní. Loni na tržbách z městských parkovišť včetně předplacených karet město získalo 17,45 milionu korun.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky parkování, Liberec, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce v centru a u zoo přidat desítky parkovacích míst  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.