Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Silnice v Libereckém kraji se navzdory miliardám zlepšují pomalu

Stav silnic v Libereckém kraji se navzdory miliardovým investicím zlepšuje jen pomalu. Polovina krajských silnic druhé a třetí třídy je stále v nevyhovujícím či havarijním stavu. Naopak ve výborném nebo dobrém stavu je jen 38 procent komunikací. Za posledních deset let šlo přitom v Libereckém kraji do silnic 8,2 miliardy korun, z toho tři miliardy z evropských a státních fondů. Letos je v rozpočtu na silnice téměř 625 milionů korun.

Liberecký kraj vlastní na 2077 kilometrů silnic nižších tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Podle analýzy, kterou si kraj nechává každoročně zpracovat, bylo koncem loňského roku v nevyhovujícím nebo havarijním stavu 1043 kilometrů a ve výborném stavu zhruba 215 kilometrů silnic. Z analýzy vyplývá, že by na jejich kompletní obnovu bylo třeba v nejbližších deseti letech nejméně 3,3 miliardy korun. "To ale nezahrnuje přípravu projektů ani opravy mostů a další stavby. Abychom všechny silnice dostali do výborného stavu, potřebovali bychom nejméně šest miliard," řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Letos budou opravy komunikací pokračovat. Klíčovým by mělo být zahájení projektu Od zámku Frýdlant po zámek Czocha, který má vyřešit hlavní trasy na Frýdlantsku. V rámci česko-polského projektu chce kraj opravit a rozšířit zhruba 24 kilometrů silnic nižších tříd ve Frýdlantském výběžku. Jejich rekonstrukce bude stát odhadem 270 milionů korun, z toho 243 milionů by mohlo být z dotace. "Celkem se v současné době připravuje na krajské silniční síti 37 akcí za 405 milionů korun, které by měly být realizovány v letošním roce," dodal Půta.

K velkým letošním akcím patří rekonstrukce silnice z Borku do Troskovic na Semilsku a z Borku přes Vidlák, které přijdou dohromady na 80 milionů korun. V plánu je zahájení rekonstrukcí prvních tří akcí, které by měly být financovány z Integrovaného operačního programu (IROP). Díky evropským dotacím by měly být opraveny silnice v Jablonném v Podještědí, Oknech na Českolipsku nebo okružní křižovatka v Semilech. "Příprava projektů v IROP je poměrně komplikovaná, prodlužují se lhůty, prodlužují se vyhlášení prvních kol," řekl Půta. Žádosti o dotace na první projekty kraj podal, stavby ale podle něj zřejmě začnou až příští rok.

Autoři

Štítky silnice, Liberecký kraj, projekt, Martin Půta, rekonstrukce, Starostové a nezávislí, Borek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice v Libereckém kraji se navzdory miliardám zlepšují pomalu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.