Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Liberečtí strážníci od tohoto týdne brázdí ulice na elektrokolech

Liberečtí strážníci mají jako jediní v Libereckém kraji k dispozici elektrokola. Od tohoto týdne je můžete potkávat v Janově Dole, Karlinkách, na Jeřábu nebo v Horním Růžodole. Od nákupu dvou elektrokol si městská policie slibuje lepší mobilitu strážníků. Pokud se nákup osvědčí, není vyloučen nákup dalších podobných kol.

„Chtěli jsme tímto krokem zrychlit pohyb strážníků. Okrskář, který kolo bude mít, by měl být mobilnější a pohyb po jeho rajonu by pro něj měl být jednodušší,“ řekla mluvčí strážníků Daniela Bušková.

Obě kola vyšla na necelých 100 tisíc korun a platilo je město ze svého rozpočtu. Speciální cyklopočítač umí navolit třeba rychlost, která kolo pohání i při tlačení. Strážník tak pětadvacetikilové kolo nemusí tlačit a pokud ho vede vedle sebe, pouze koriguje směr. Baterie by měla vystačit na celou službu. Maximální rychlost je 25 kilometrů v hodině, při jejím překročení se motor vypne a šlapete dál, jako na běžném kole. Funkce motoru je aktivována šlapáním, které je snímáno speciálním senzorem umístěným ve šlapacím středu. Na elektrokole se tedy musí stále šlapat, motor pouze pomáhá.

Cyklohlídky nejsou u městské policie novinkou. Strážníci na kolech jezdí už od roku 1998. „Jejich zrychlený přesun bude výhodou v členitém území rozlehlých městských čtvrtích a strážníci během své služby zkontrolují rozsáhlejší území než dosud,“ dodal ředitel městské policie Ladislav Krajčík.

Foto Jan Vrabec

Štítky obecní policie, Liberecký kraj, Liberec VII-Horní Růžodol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí strážníci od tohoto týdne brázdí ulice na elektrokolech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.