Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Železniční stanice v Raspenavě a Frýdlantu čeká modernizace

Železniční stanice v Raspenavě a Frýdlantu čeká modernizace. Začít by měla ještě v letošním roce. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která projekt financuje, odhaduje náklady na 365 milionů korun. Projekt počítá s modernizací stanic a také kolejí a zabezpečení, které umožní oblast řídit dálkově z jednoho místa. Samotná nádražní budova v Raspenavě se však rekonstruovat nebude, zlepšit by se měl ale průjezd vlaků na Bílý Potok.

Projekt počítá s rekonstrukcí staničního zabezpečovacího zařízení v Raspenavě a Frýdlantu a také traťového zabezpečovacího zařízení v úsecích Mníšek u Liberce - Raspenava, Raspenava - Frýdlant a Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem včetně zabezpečení přejezdů. Rekonstrukce čeká i samotná kolejiště včetně nástupišť ve Frýdlantu a Raspenavě. "Nabídneme lepší komfort nástupu v železničních stanicích," řekl oblastní ředitel SŽDC v Hradci Králové Vladimír Filip.

Práce na modernizaci železničních tratí na Frýdlantsku začaly už v loňském roce, kdy SŽDC do oprav investovala téměř 68 milionů korun. Největší akcí byla rekonstrukce Riegelského tunelu na trase z Liberce do Černous za 47 milionů korun. Nové je zabezpečení na trati z Raspenavy do Bílého Potoka, opraveny byly i mosty na trase z Frýdlantu do Černous a z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem.

Liberecký kraj má dobře rozvinutou železniční síť, je ale zastaralá a podle odhadů by potřebovala modernizaci za 21 miliard korun. Rekordní byl loňský rok, kdy investice překročily 2,3 miliardy. Je to téměř tolik, co šlo do tratí v kraji dohromady za předchozích deset let. Hlavním důvodem byla snaha dočerpat končící Operační program Doprava I. Podle Filipa bude letos objem investic do tratí v Libereckém kraji zhruba poloviční. K největším projektům patří modernizace nádraží v České Lípě. "Chystáme i další akce v železniční stanici Turnov, úsek Česká Lípa - Liberec, Česká Lípa - Lovosice a železniční stanici Malá Skála," dodal Filip.

Autoři | Foto Raspenava

Štítky Raspenava, Frýdlant, železniční stanice, Správa železniční dopravní cesty, projekt, Bílý Potok, Liberec, Česká Lípa, Mníšek nad Hnilcom, Černousy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železniční stanice v Raspenavě a Frýdlantu čeká modernizace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.