Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

V centru města by mohl vyrůst další parkovací dům. Vyřešit by měl nedostatek míst u krajského úřadu

V centru Liberce dost možná vyroste další parkovací dům. Jeho výstavbu v sousedství budovy krajského úřadu plánuje Liberecký kraj. Díky jeho vzniku by měl narůst počet parkovacích míst v okolí budovy na 300. Plánovaná výstavba se nesetkala s pochopením opozice, které kritizovala, že nebyly předloženy další možné varianty.

"Těch variant a možností je více. Je tady i celá velká budova vedle krajského úřadu, kde ve spodní části byly strojírny a jsou tam velké nevyužité prostory a netušíme, zda se někdo zabýval tím, že by i tyto prostory bylo možné teoreticky využít pro parkování," řekla na jednání Zuzana Kocumová (Změna).

To nic nezměnilo na tom, že krajští zastupitelé nakonec schválili vyčlenění několika milionů korun na přípravu projektu a geologický průzkum. Až podle něho bude jasné, zda skutečně může v těsné blízkosti krajského úřadu vyrůst pětipatrový parkovací dům s kapacitou zhruba 183 aut. Samotný záměr výstavby by pak opět muselo schválit zastupitelstvo.

Liberecký kraj sídlí v budově bývalého Státního výzkumného ústavu textilního, která letos oslavila 40 let. Jednadvacetipodlažní objekt ze skla a betonu je nejvyšší stavbou v Liberci. Postaven byl v letech 1966 až 1976 podle projektu architekta Zdeňka Plesníka. V letech 1999 až 2000 prošel rekonstrukcí za 231 milionů korun. Zachována zůstala jen nosná konstrukce a původní řešení klimatizace, zbytek budovy je prakticky nový. V dalších letech se úřad rozšířil do navazující budovy a celkově tak sídlo kraje přišlo bezmála na půl miliardy.

Předloni Liberecký kraj přikoupil i zbylé budovy a pozemky ve svém sousedství od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) za 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu teď za 93 milionů korun přestavuje na Evropský dům a připravuje i rekonstrukci bývalé budovy dílen a revitalizaci okolních pozemků. Část betonové plochy parkoviště chce proměnit v zelenou oázu a zrušit i parkování podél řeky Nisy. Zrušená parkovací místa by měl podle náměstka hejtmana Marka Pietera nahradit právě parkovací dům.

Štítky krajský úřad, stavba, parkování, Liberecký kraj, Liberec, Zuzana Kocumová, Zdeněk Plesník, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Parkovací dům by byl potřeba, o tom není sporu. Jen si nemyslím, že je nutné ho stavět nad zemí. Ano, bude tam vedle Nisy podzemní voda (" naprosto překvapivě"), ale i tak by se měla alespoň tři nebo čtyři patra zapustit pod zem. Jsem si jistá, že technické řešení by se našlo. O parkování v technickém podlaži pod stávající budovou silně pochybuji. Aby uzpůsobení onoho jednoho podlaži nebylo dražší než celá nová novostavba parkovacího domu.

Čtvrtek, 23. června 2016, 12:49Odpovědět

V centru města by mohl vyrůst další parkovací dům. Vyřešit by měl nedostatek míst u krajského úřadu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.