Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Silný nárazový vítr zastavil ráno kabinovou lanovku na Ještěd

Silný nárazový vítr zastavil dnes ráno provoz kabinové lanovky na Ještěd. Rychlost větru na vrcholu přesahovala sto kilometrů v hodině, přípustných je necelých 58 km/h. V dolní stanici přitom fouká jen minimálně, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

"My jsme ráno udělali zkoušky, a to foukalo kolem 16 metrů (57,6 km/h), takže ranní bezpečnostní zkoušky jsme udělali, a když jsme za čtvrt hodiny chtěli jet pravidelnou jízdu, tak už foukalo osmadvacet (100,8 km/h)," řekl. Není to letos poprvé, co lanovka kvůli větru stojí. V únoru tam rychlost větru v nárazech přesáhla 130 kilometrů.

Kvůli silnému větru stojí kabiny lanovky na Ještěd několikrát do roka. Nebezpečný je hlavně ten boční, který je na lanech rozhoupává. "Provoz je v takovém případě povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu (58 km/h)," uvedl přednosta.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd je v provozu už více než 80 let, loni na vrchol vyvezla 291.070 lidí. Nejvíc za posledních osm let. Lanovku vybudovala na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Její stavba začala 15. června 1932 a do provozu byla dráha uvedena 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 byla lanovka modernizována. Když se po čtyřleté rekonstrukci znovu rozjela, přepravila za jediný rok rekordní počet 600 tisíc turistů.

Autoři | Foto Rozhlednajested.cz

Štítky Ještěd, lanová dráha, František Wiesner, kabinová lanovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný nárazový vítr zastavil ráno kabinovou lanovku na Ještěd  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.