Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Dvě třetiny nehod na silnicích lze připsat únavě řidiče

Dvě pětiny nehod na silnicích lze podle dopravních psychologů připsat na vrub únavě. Unavený řidič dělá chyby při předjíždění, dodržení bezpečné vzdálenosti či přednosti v jízdě. Pět příznaků signalizujících, že pokračovat v jízdě nelze, vyjmenovává portál ProNáladu.cz. Uplatní se zejména při dlouhých cestách na dovolenou, kdy lidé chtějí co nejdřív dorazit do cíle. Podle ministra dopravy Dana Ťoka by lidé měli pojmout cestu jako součást dovolené a nestresovat se.

Bezpečnější a pohodlnější je rozdělit cestu na dva dny a v noci někde přespat. Pokud jede řidičů více, je možné vyrazit na noc a v řízení se střídat. Přestávky je ideální dělat po zhruba dvou hodinách jízdy.

Podle portálu je objektivním příznakem únavy to, že si člověk uvědomuje časté mrkání. Odpočatý člověk na něco takového nemyslí. Dalším příznakem jsou zrakové klamy - postavy na krajnici vypadají zdálky jako něco jiného, než se ukážou být zblízka. To je hraniční fáze, oči jsou ještě otevřené, ale mozek už nestíhá rychle zpracovat přicházející informace.

O únavě svědčí i to, že mozek začne lenivět. Řidič, který dosud mluvil s osádkou, zmlkne, není mu do řeči, nechce se mu myslet ani mluvit. Příznakem únavy je také to, že řidič náhle začne zapomínat přepnout zpátky na potkávací světla, nebo si nepamatuje, jakou dopravní značku právě minul.

Spolucestující by měli řidiči pomoci, ve voze, kde nemluví řidič, ale ani nikdo jiný, rychle usnou všichni. Nenápadně mohou ověřit míru řidičovy ospalosti otázkami jako: "Kde jsme?" či "Kudy jsme teď projeli?"

Mozek se neodpojuje naráz, ale postupně jako počítač, který ze stoprocentního výkonu zpomaluje až k vypnutí. Problém je, že s otupujícím vědomím otupuje také pocit strachu. Člověk chápe, že usíná, ale zároveň se v tu chvíli nebojí, chce ještě kus cesty ujet, než si odpočine.

Pro dobrou pohodu na cestě radí odborníci dostatek tekutin, nejlépe vody. Kofeinové nápoje nedoporučují, kofein na krátko povzbudí, pak je ale únava o to hlubší. Před cestou se také vyplatí vyhýbat těžkým jídlům, která vyvolávají únavu. Lépe je dopřát si zeleninový salát bez majonézy. Komu bývá v dopravních prostředcích nevolno, měl by si hodinu před cestou vzít preventivní lék, který se prodává bez receptu.

Autoři | Foto Milada Dimoliosová

Štítky únava, Dan Ťok, silnice, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě třetiny nehod na silnicích lze připsat únavě řidiče  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.