Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na silnicích v Libereckém kraji zemřelo za půl roku šest lidí

Na silnicích v Libereckém kraji zemřelo letos v prvním pololetí šest lidí, stejně jako ve stejném období loňského roku. Dalších 50 lidí bylo zraněno těžce a 559 lehce. Výrazně přibylo nehod. Policie jich do konce června v Libereckém kraji řešila 1943, o 188 víc než loni. Stejně výrazně stouply i způsobené škody, které dosáhly bezmála 910 milionů korun

vozu Libereckého kraje Jan Polák. Nejvíce nehod zavinili řidiči motorových vozidel, bylo jich 1510, o 146 víc než loni. "O celou třetinu narostl počet střetů se zvěří. Naštěstí se obešly bez smrtelných či těžkých zranění, nicméně deset osob - o osm více než loni - bylo při nich lehce zraněno," uvedla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. O 11 procent se ale zvýšil počet nehod pod vlivem alkoholu či drog. Celkem jich bylo 111, jeden člověk zemřel.

Méně bylo naopak nehod zaviněných chodci, cyklisty, závadou na komunikaci či technickou závadou vozidla. Na železničních přejezdech se stalo devět havárií, nikdo při nich nepřišel o život a dokonce ani nebyl zraněn. "Výrazně nižší ve srovnání s průměrem za celou Českou republiku byla pravděpodobnost, že nehoda skončí tragicky. Zatímco na 1000 vyšetřovaných nehod v Česku průměrně připadlo 4,9 oběti, v Libereckém kraji se jednalo o 3,1 usmrceného," řekl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

V celé České republice zemřelo do konce června 230 lidí do 24 hodin po nehodě, o 34 méně než loni. Nejvíce mrtvých bylo ve Středočeském kraji, nejzávažnější nehody na Pardubicku. V Jihomoravském kraji se meziročně snížil počet usmrcených o 60 procent.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, havárie, silnice, Česko, Roman Budský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích v Libereckém kraji zemřelo za půl roku šest lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.