Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výstavu „STOP smrtelným nehodám“ se zastavila na jablonecké radnici

Výstavu „STOP smrtelným nehodám“ můžete od 9. do 22. srpna zhlédnout ve vestibulu jablonecké radnice. Bude to její poslední zastávka v letošním roce. Další krajské dopravně bezpečnostní aktivity však pokračují.

Výstava „STOP smrtelným nehodám“ již pátým rokem putuje po městech Libereckého kraje. 

Prostřednictvím fotografií a popisů dopravních nehod, které se odehrály v našem kraji, poukazuje na nebezpečí číhající na silnicích. Veřejnost tak má možnost seznámit se s příčinami a následky konkrétních těžkých nehod. Na jednotlivých plakátech nejsou žádné smyšlené příběhy, ale naopak tragédie, které se skutečně staly, a to v blízkosti našich domovů. Výstava, jež je jednou z aktivit Libereckého kraje a jeho partnerů, si klade za cíl motivovat všechny účastníky silničního provozu k ohleduplnému a zodpovědnému chování na silnicích. „Hlavním smyslem výstavy ovšem není demonstrace suchých statistických údajů, ale naopak poukázání na to, že následkem tragických nehod zbytečně zemřou či jsou vážně zraněni konkrétní lidé,“ říká Vladimír Mastník, radní pro dopravu Libereckého kraje.  

V loňském roce zemřelo na silnicích Libereckého kraje 23 osob, o pět méně než v roce předchozím. Zvýšil se však počet nehod vyšetřovaných Policií ČR, rovněž tak přibylo těžce i lehce zraněných. Nejčastější příčina smrtelných nehod - nepřiměřená rychlost jízdy – si vyžádala 10 obětí. Zabíjely ovšem i nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění. „Svou daň si vybral i alkohol v krvi viníka, a to v podobě dvou lidských životů, 14 těžce a 103 lehce zraněných,“ doplňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Liberecký kraj se prevenci vzniku nehod a snižování jejich následků věnuje systematicky. Řada akcí je určena i nejohroženějším skupinám účastníků silničního provozu. „Na autodromu v Sosnové pořádáme kurzy pro začínající motocyklisty pod názvem ‚Učme se přežít‘. Liberecký kraj se také v rámci projektu ‚Na kole jen s přilbou‘ podílí na celorepublikové kampani zaměřené na bezpečnou cyklistiku. A stranou nezůstává ani dopravní výchova dětí na dopravních hřištích i ve školách,“ uvádí Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

„Vítáme podobné aktivity, které mají za cíl zvýšení bezpečnosti silničního provozu. I proto jsme rádi přijali nabídku na umístění výstavy, která na příkladu následků reálných nehod varuje před  typickými příčinami dopravních nehod. S Libereckým krajem spolupracujeme dlouhodobě, mimo jiné na akcích zaměřených na cyklisty a samozřejmě i v rámci dopravní výchovy na našem dětském dopravním hřišti“, dodává Pavel Svoboda, náměstek primátora statutárního města Jablonec nad Nisou.

Tisková zpráva

Štítky Liberecký kraj, silnice, havárie, silniční provoz, Vladimír Mastník, Pavel Svoboda, Roman Budský, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavu „STOP smrtelným nehodám“ se zastavila na jablonecké radnici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.