Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Letní vlaky mají mezi lidmi úspěch. Jezdit budou i příští rok

Krajský úřad i pro příští rok objedná speciální letní vlaky. Těší se totiž velké oblibě. Ať už tradiční cyklovlak do Kořenova nebo letos premiérový vlak Liberce do Doks, v obou případech jsou hojně využívány turisty.

Na Mácháč jezdí vlak vždy o víkendech a jezdit bude až do konce srpna. „Při příznivém počasí vlakem jede více než stovka cestujících. Využívají ho také cyklisté, i když je počet míst pro kola omezen. Oproti běžným spojům je ve vlaku odlišné složení cestujících, převažují zejména rodiny s dětmi, které zřejmě jízdu vlakem plánují jako součást svého výletu, kam by jinak nejspíš jely autem,“ hodnotí Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Cyklovlak do Kořenova jezdí vždy v sobotu v 9:05. „Podle prováděných sčítání je nejvyšší zájem turistů o dopravu o sobotách. V minulosti se občas stávalo, že se cestující do přeplněných pravidelných vlaků v nácestných zastávkách již nevešli, což se zavedením posilového spoje změnilo,“ říká Pavel Blažek.

Příští rok by se navíc cyklovlak mohl rozšířit. Zatímco teď se vrací zpátky bez cestujících, kraj by rád, aby lidi vezl i na zpáteční cestě. Nové turistické spojení by mohlo vést po trase Kořenov - Tanvald - Železný Brod - Turnov - Rovensko pod Troskami. Zpět se bude souprava vlaku vracet z Rovenska pod Troskami přes Turnov do Liberce, a posílí tak dnešní spojení sezónních vlaků. „Byla by škoda nevyužít další možnosti, jak se bez přestupů a pohodlně dostat vlakem do vyhledávané a oblíbené oblasti, kterou Český ráj je. Cyklovlak by měl z Kořenova odjíždět o letních sobotách asi v 11:15. Z Rovenska do Liberce by odjížděl cca v 15:00 hodin,“ uvádí k chystané novince krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Náklady na provoz výletních vlaků jsou ročně odhadovány na zhruba 640 tisíc korun.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Kořenov, Liberec, Doksy, Pavel Blažek, Rovensko pod Troskami, Vladimír Mastník, Turnov, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní vlaky mají mezi lidmi úspěch. Jezdit budou i příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.