Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Liberec chce řidičům usnadnit hledání míst k parkování

Liberec chce ještě letos vybudovat systém, který by monitoroval obsazenost jednotlivých parkovišť ve městě. Motoristům by měl pomoci při hledání místa k parkování a zároveň ulevit dopravě v už tak přetíženém centru. Jak moc ve stotisícovém Liberci podobný systém chybí se ukázalo o prázdninách, kdy hlavně za špatného počasí mířily do města za zábavou tisíce turistů a marně hledaly místa k parkování. Situaci ještě zkomplikovaly opravy komunikací, kvůli kterým se na některých místech tvořily dlouhé kolony

"Naváděcí systém se připravuje, a budeme rádi, pokud se vše podaří stihnout včetně realizace v letošním roce," řekla dnes mluvčí magistrátu Jana Kodymová. V Liberci je podle ní na městských parkovištích 2157 míst, z toho 860 je rezidentských a abonentních. V centru přijde hodina na 30 korun, v odlehlejších místech zaplatí řidič za hodinu pětikorunu a za celodenní celodenní stání 20 korun. Loni podle Kodymové město na tržbách ze svých parkovišť včetně předplacených karet získalo 17,45 milionu korun.

V centru Liberce jsou ale k dispozici i stovky dalších míst, kde je možné auto zaparkovat. Zhruba 1300 parkovacích míst je v obchodních domech Plaza a Forum, dalších 200 míst k parkování je kolem krajského úřadu. Ta jsou ale z velké části obsazena jeho zaměstnanci. Vlastní parkoviště pro 80 aut a deset autobusů má science centrum iQLandia a parkovací dům pro 450 automobilů je i součástí sousedního zábavního komplexu Centrum Babylon. Další desítky míst jsou v centru na soukromých parkovištích.

V Liberci je od letošního roku možné platit parkování na městských plochách nejen hotově u automatů, ale také bezhotovostně přes virtuální portál www.parking.liberec.cz nebo prostřednictvím sms zpráv. "O obě platební metody parkovného je ze strany řidičů zájem, který stále narůstá. Tuto možnost zatím využívá cca 1600 řidičů," řekla Kodymová. Zatím se podle ní neuvažuje o tom, že by bylo možné u parkovacích automatů platit čipovou kartou, jako je tomu například v tramvajích. Letos se ale vyhodnocuje stav parkovacích automatů a následně se bude rozhodovat o dalších možnostech a postupu, dodala.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, parkování, IQLANDIA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce řidičům usnadnit hledání míst k parkování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.