Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO: Silnici na Frýdlantsku už neblokuje převrácený kamion

Silnice I/13 v Arnolticích, kterou včera nad ránem zablokoval převrácený kamion, je opět plně průjezdná. Během noci se podařilo přečerpat obsah havarované cisterny do náhradního vozidla a těžký kolos vyprostit. Silnici mezi Frýdlantem a Arnolticemi se podařilo plně zprůjezdnit dnes po páté hodině ranní.

Cisterna převážela živočišný tuk k dalšímu zpracování. Při převrácení došlo z některých nádrží k úniku tuku, který se začal objevovat v příkopě a lesním pozemku. „Hasičům se podařilo po chvíli únik zcela zastavit, přesto vyteklo odhadem více než pět kubíků,“ řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Aby se vyteklý tuk mohl soustředit do jednoho místa, rozhodli hasiči o povolání těžké techniky, která by byla schopná udělat provizorní jímku. K tomu využili Tatru záchranného útvaru, jehož příslušníci prováděli shodou okolností zemní práce na pozemku hasičů ve frýdlantském výběžku. 

V odpoledních hodinách si přepravní firma zajistila náhradní cisternu, do které bylo přečerpáno 90 procent tuku, zbylých 10 procent bylo dočerpáno, až když cisterna stála na kolech. Čerpání provázely komplikace, neboť tuk mimo nádrž chladl a tuhl.

Těsně po desáté hodině večerní se začalo se samotným vyprošťováním cisterny, u kterého pomáhaly dva vyprošťovací automobily. „Hasiči osvětlili místo zásahu a dohlíželi, aby během vyprošťování nebyly ještě poškozeny palivové nádrže a nedošlo k úniku provozních náplní. Samotné vyproštění trvalo pět hodin,“ uzavřela mluvčí.

Kvůli bezpečnému odstranění kluzké vrstvy tuku z místa zásahu byl požádán o pomoc 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce. Armáda pomocí svého dekontaminačního vozidla umyla horkou vodou soupravu i komunikaci.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Arnoltice, Frýdlantsko, Frýdlant, Tatra Trucks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Silnici na Frýdlantsku už neblokuje převrácený kamion  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.