Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Bedřichov připravuje před zimní sezonou modernizaci parkování

Jizerskohorské středisko Bedřichov na Jablonecku připravuje před blížící se zimní sezonou modernizaci parkovacího a navigačního systému za zhruba 1,5 milionu korun. Umožnit by měl placení parkovného i bezkontaktně čipovou kartou, navigační systém zase upozorní turisty na volná parkoviště. Novináře o tom dnes informoval Petr Holub (Bedřichov - náš domov). V malé obci je k dispozici více než tisíc parkovacích míst, v zimní sezoně se tam ale tvoří kolony aut, která čekají na volné místo k parkování.

Parkovací systém v obci vydělá ročně přes čtyři miliony korun, část z toho dává Bedřichov na úpravu běžeckých tras zhruba 180 kilometrů dlouhé Jizerské magistrály. Systém výběru parkovného je podle starosty zastaralý a po 15 letech potřebuje obměnu. Obec už má dodavatele nového systému, který umožní i bezhotovostní platby. "Největší problém při placení třeba večer, kdy není obsluha parkoviště k dispozici, je, že když se lyžař zapotí nebo zvlhne od sněhu, tak už vlhká bankovka nejde do toho parkovacího automatu, teď bude mít možnost zaplatit čipovou kartou," řekl Holub.

Součástí nového parkovacího systému bude podle starosty i navigace, která upozorní na volná parkoviště. "My máme starší zařízení, které je ale vysoce nákladné, proto jsme se rozhodli s novým parkovacím zařízením poptat i informační tabule s obsazeností parkovišť," řekl Holub. Tabule, které budou upozorňovat na obsazená či volná parkoviště, budou osazeny na příjezdu od Liberce i od Jablonce nad Nisou. "Aby si řidiči mohli rozhodnout, kam pojedou, a netvořily se nám fronty před parkovišti, která jsou už obsazena," dodal starosta. Zároveň by podle něj měly být tyto informace k dispozici i na internetu a v chytrých mobilech.

Modernizace parkovacího systému není jediným projektem, který obec pro milovníky lyžování připravuje. V prostoru běžeckého stadionu chce do dvou let vybudovat zázemí se šatnami, sprchami a dalšími službami pro návštěvníky Jizerské magistrály. Zároveň je podle Holuba připravena i studie umělého zasněžování zhruba 2,5 kilometru dlouhé nástupní trasy na magistrálu z Bedřichova na Novou louku. Umožnila by prodloužit běžeckou sezonu na magistrále, na kterou ročně vyrazí kolem půl milionu běžkařů. Na projekt za zhruba deset milionů korun slíbil přispět třemi miliony Liberecký kraj, obec chce žádat o dotace i ministerstvo školství.

Autoři | Foto Vaner

Štítky Bedřichov, zima, parkování, Petr Holub, okres Jablonec nad Nisou, Jizerská magistrála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bedřichov připravuje před zimní sezonou modernizaci parkování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.